Bemutatjuk a norvég válogatottat III.
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2006. augusztus. 28., 18:36
Bemutatjuk a norvég válogatottat III.

Norvégia nemzeti csapata története során mindössze egyszer, 2000-ben kvalifikálta magát Európa-bajnokságra. Világbajnokságon háromszor (1938, 1994, 1998) szerepelt. Utolsó világbajnoki fellépésén, 1998-ban a nyolcaddöntőig jutott.


Továbbjutás a brazilok előtt

Norvégia 1938-ban szerepelt először világbajnokságon, és némi meglepetésre csupán hosszabbítás után kapott ki 2:1-re a tornát aztán meg is nyerő olasz csapattól. Ezután a norvég szurkolóknak 56 évet kellett várniuk az újabb világbajnoki részvételre, de 1994-ben a skandináv drukkerek nagy bánatára a válogatott nem jutott túl a csoportmeccseken. Minden idők talán legjobb norvég együttese az 1998-as a franciaországi vb-n szerepelt. Norvégia Brazíliát megelőzve csoportgyőztesként jutott tovább, ám a nyolcaddöntőben Olaszország 1-0-ra legyőzte és búcsúztatta.

Az elmúlt hat év nagy futballtornáinak tükrében a skandinávok mérlege felemás. Norvégia remek szereplés után csoportelsőként jutott ki a 2000-es, holland-belga Európa-bajnokságra. A csoportmeccsek során 1-0-ra megverte Spanyolországot, (Iversen szerezte a győztes gólt), ugyanilyen arányban kikapott Jugoszláviától és gólnélküli döntetlent játszott a szlovének ellen. A négy pont és az 1-1-es gólkülönbség csupán a csoport harmadik helyéhez volt elegendő, vagyis nem jutott tovább a csapat. A 2002-es világbajnokságra nem tudta magát kvalifikálni a norvég válogatott: Lengyelország, Ukrajna és Fehéroroszország mögött meglepetésre csak negyedik lett csoportjában.


A pótselejtezőkön nem megy

Az északiak sokkal jobban szerepeltek viszont a 2004-es Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Csoportjukban - a bosnyákokat és a románokat megelőzve - Dánia mögött a pótselejtezőt érő második helyen végeztek. Tovább azonban már nem tudtak lépni: a spanyolok 5-1-es összesítéssel és kettős győzelemmel ütötték el őket az Eb-szerepléstől. A norvég válogatott az idei világbajnokság selejtezőiben is a rájátszásig jutott, csoportjában a későbbi világbajnok Olaszország - Norvégia nagy mumusa - mögött könnyedén szerezte meg a második helyet. A pótselejtezőn azonban ismét kettős vereséggel búcsúzott: a cseh válogatott mindkét alkalommal 1-0-ra nyert Norvégia ellen. Az északiak tehát a két legutóbbi nagy futballtornáról hiányoztak: az utolsó, döntő lépést egyik alkalommal sem sikerült megtenniük.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...