Bemutatjuk a norvég válogatottat I.
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2006. augusztus. 25., 21:55
Bemutatjuk a norvég válogatottat I.

Válogatottunk első idei Eb-selejtezőjét szeptember 2-án, Budapesten Norvégia ellen vívja. Sorozatunkban igyekszünk bemutatni a norvég együttest - elsőként a gárda egyik legismertebb tagját, John Arne Riisét.

John Arne Riise, a norvég válogatott balhátvédje szeptember végén ünnepli 26. születésnapját. Már most is igen sikeres pályafutást tudhat maga mögött, hiszen nyert Bajnokok Ligája-trófeát és európai Szuperkupát is.

Négymillió fontot adott érte a Liverpool

John Arne - akinek bátyja, Bjørn Helge szintén profi labdarúgó -16 évesen mutatkozott be a norvég élvonalban az Aalesunds FK együttesében, s még csak 17 esztendős volt, amikor felfigyelt rá a franciák egyik sztárgárdája, a Monaco, amely egy évvel később,1999-ben szerződtette is. Jelenlegi csapatához, az FC Liverpoolhoz 2001 nyarán került át a nagyhercegségből. A Vörösök vezetői 4 millió fontért jutottak hozzá a norvég futball egyik legtehetségesebb játékosához.

A 186 cm magas védő a Premier Legaue-ben és a Bajnokok Ligájában is gyorsan igazolta tehetségét. Első, a Liverpool színeiben játszott tétmeccsén, 2001 őszén a Bayern München elleni európai, 3-2-re megnyert Szuperkupa-döntőn nyomban gólt is szerzett. Bár elsősorban védőként vetették be a 21 esztendős norvégot, ő mégis 10 gólt szerzett legelső Anfield Road-i idényében.

A nyugat-angliai klub legnagyobb és legfrissebb sikeréből, a 2005-ös BL-győzelemből is jelentősen kivette a részét: a döntőben ő ívelte a labdát Steven Gerrardhoz az angolok első találata előtt.

Ellenünk tér vissza a pályára

Kisebb botrányok is kapcsolódnak a válogatott egyik alapemberének számító norvég sztár nevéhez. A 2005 nyarán a norvég bulvársajtóban megjelent híresztelések szerint a játékos állítólag hasonló szövegű SMS-sel környékezett meg néhány norvég szépséget, vacsorára invitálva őket. Az eset hatalmas publicitást kapott a norvég médiában, és ennek eredményeként azóta Riise nem szívesen nyilatkozik a labdarúgáson kívül semmilyen témában a hazai lapoknak.

A Premiership idei nyitómérkőzésén, a Sheffield United ellen bokasérülést szenvedett, ám az orvosok szerint szinte már teljesen egészséges, és pályára léphet a jövő hét végén Budapesten.

Riise eddig 51 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban és 15 gólt szerzett. Az erőszakos, hatalmas lövőerejű játékos csapatunk tagjai közül várhatóan legtöbbször Fehér Csabával és Horváth Andrással találkozik majd a pályán a szeptember 2-i, budapesti Európa-bajnoki selejtezőn.

Magyarország–Norvégia Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés. 2006. szeptember 2., 20 óra, Budapest, Puskás Ferenc Stadion.
A jegyek országszerte kaphatók az IBUSZ irodáiban 3000, 4000 és 6000 forintos áron.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...