Bemutatjuk a kanadai válogatottat I.
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2006. november. 06., 12:52
Bemutatjuk a kanadai válogatottat I.

A kanadai válogatott nem tartozik a világ legjobb együttesei közé. A juharlevelesek nemzeti sportja a jégkorong, a labdarúgás csak az ötödik-hatodik legnépszerűbb sportág. Érdekesség, hogy Kanadában már 1859-ben labdarúgó mérkőzést játszottak - korábban mint ahogy az angol FA megalakult - és 1885-ben már válogatott mérkőzésen is pályára lépett az ország csapata, az azóta is örök riválisnak számító Egyesült Államok ellen (a történelmi hűség kedvéért Kanada 1-0-ra nyert). A Kanadai Labdarúgó Szövetség az ország államainak korábban megalakult szövetségeiből jött létre 1912-ben, és lett FIFA-tag 1913-ban.

Arany-kupa győztes a csapat

A kanadai válogatott sokáig nem hallatott magáról, első ízben az 1958-as világbajnokság selejtezőin indult, azonban el is bukott. Kanada első szereplése világversenyen az 1976-os montreali olimpián volt, ahol a házigazdák 2-1-re kaptak ki a szovjetektől és 3-1-re Észak-Koreától, így csoportutolsóként elbúcsúztak a további küzdelmektől. A válogatott kvalifikálta magát az 1984-es Los Angeles-i olimpiára is, ahol a csoportmérkőzéseken ötvenszázalékos mérleggel (1-1 Irak ellen, 1-0-ás vereség Jugoszláviától, 3-1-es győzelem Kamerun ellen) továbbjutott a csoportból és a negyeddöntőben 1-1 után tizenegyesekkel 5-3-ra kapott ki a későbbi ezüstérmes braziloktól. A kanadai válogatott története során először - és utoljára - 1986-ban kvalifikálta magát a világbajnokságra, de végül 0 ponttal, rúgott gól nélkül mehetett haza. Kanada egy csoportban volt a mieinkkel, a magyar válogatott Esterházy és Détári góljaival 2-0-ra verte a piros-fehér legénységet.

Kanada büszkélkedik nemzetközi trófeával. Általános elképedésre 2000-ben a CONCACAF Arany-kupán a csoportmeccsek során 2-2-t játszott Costa Rica, 1-1-et Dél-Korea ellen, és mivel a két másik rivális is döntetlent ért el egymás ellen, sorsolásra került sor, a pénzfeldobás pedig a kanadaiaknak kedvezett. A juharleveles válogatott olyan lendületbe jött, hogy 2-1-re verte Mexikót a negyeddöntőben, majd Trindad és Tobagót is legyőzte az elődöntőben 1-0-ra. A döntőben nem a piros-fehérek voltak az esélyesek, ám Kolumbia sem tudta megállítani az első nemzetközi sikerét begyűjtő gárdát, a Los Angeles-i fináléban Kanada 2-0-ra győzött.
2002-ben Kanada elődöntőt játszott az Arany-kupán is, s az amerikaiak csak tizenegyesekkel tudtak a döntőbe jutni.

A kanadai válogatott mérlege idén felemás: győzelem Ausztria és Jamaica ellen, döntetlen az örök rivális Egyesült Államok ellen és vereség Jamaicától.

A kanadai válogatott 2006. évi mérkőzései:

Egyesült Államok-Kanada 0-0
Ausztria-Kanada 0-2 (0-0)
Kanada-Jamaica 1-0 (1-0)
Jamaica-Kanada 2-1 (2-1)

Kanadai Labdarúgó Szövetség (Canadian Soccer Association)
Alapítva: 1912
Tagország: Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA)
Észak-, Közép-Amerikai és Karibi Labdarúgó Szövetség (CONCACAF)
Kanadai Olimpiai Bizottság (COA)
Válogatott színe: piros-fehér
Igazolt játékosok száma: 841 466
Sikerei: CONCACAF Arany-kupa győztes (2000)

Magyarország-Kanada barátságos válogatott mérkőzés, november 15. szerda 20 óra, Székesfehérvár, Sóstói Stadion (tv.: Sport2)
Jegyárak: 500, 1000, 2000 Ft (IBUSZ-irodák), 14 éven aluliak számára szervezetten ingyenes



Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...