Bemutatjuk a bosnyák válogatottat II.
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2006. szeptember. 05., 09:55
Bemutatjuk a bosnyák válogatottat II.

Bosznia-Hercegovina válogatottja történetének egyik legfölényesebb idegenbeli győzelmét aratta szombaton Máltán, első Európa-bajnoki selejtezőjén a 2008-as tornára vezető úton.

Bosznia-Hercegovina együttese korábban mindössze kétszer nyert vendégként három góllal (1999-ben Észtország ellen 4-1-re, 2001-ben pedig Liechtensteinnel szemben 3-0-ra), de most szerzett először öt gólt. Érthető, hogy Blaz Sliskovic szerdán is a szombati csapatára épít.
Ta'Qaliban a bosnyákok a Hasagic - Berberovic, Music, Papac, Spahic - Bajramovic, Bartolovic, Hrgovic - Misimovic, Barbarez, Muslimovic tizeneggyel kezdtek, a második félidőben beállt Papac helyére Milenkovic (53. perc), Bartolovic helyett Beslija (61. perc), végül Barbarez helyett Grujic (66. perc).

A kapus, Kenan Hasagic 26 éves, a török Gaziantespor tagja. Korábban a hazai ligában védett. Különlegesség, hogy tartalékja, Almir Tolja a leggazdagabb iráni klub, a Saba Battery kapusa.

A védők közül a 25 éves Dzemal Berberovic ugyancsak a Balkánon talált magának külföldi kérőt, a bolgár Liteksz Lovecs jobbhátvédje.

A 33 éves középhátvéd, Vedin Music a gárda egyik legtapasztaltabb tagja, éveken keresztül légióskodott Törökországban (Istanbulspor, Antalyaspor), de játszott Olaszországban (Modena, Como) is. Az utóbbi időben érkezett pályafutása csúcspontjára: az A ligába visszatért Torinóban szerepel.

Sasa Papac 26 éves, az utóbbi években Ausztriában, az FC Kärntenben, majd (Sáfár Szabolcs klubtársaként) a bécsi Austriában szerepelt. Augusztus 31-én, az átigazolási időszak utolsó napján 600 ezer euróért megvette őt a skót Rangers, amely néhány nappal korábban Liobor Sionko és Filip Sebo személyében szerződtetett két játékost a bécsi lila-fehérektől.

A balhátvéd, Emir Spahic a horvátországi Dubrovnikban született, játszott is a horvát élvonalban, az NK Zagreb színeiben. Az utóbbi időszakban Oroszországban futballozik, korábban a Torpedo Moszkva, majd a Sinnik Jaroszlavl, újabban a Lokomotív Moszkva hátvédje.

Ninoslav Milenkovic a gárda kevés szerb származású futballistájának egyike, a magyar határhoz nagyon közel, Szabadkán született. Az utóbbi években Belgiumban játszik, előbb a Lierse tagja volt, majd idén átigazolt a Germinal Beerschotba.


A középpályások közül Zlatan Bajramovic Hamburgban született, játszott a város második számú csapatában, a Sankt Pauliban, majd a Freiburgon keresztül vezetett az útja jelenlegi állomáshelyére, a Schalke 04-hez.

A 29 éves Mladen Bartolovic Boszniában született, de egy rövid németországi kitérőt (Saarbrücken) leszámítva horvát klubokban (Cibalija, Dinamo Zagreb, Segesta, NK Zagreb) töltötte eddig teljes karrierjét. A mostani szezonban a Hajduk Split játékosa.

Mirko Hrgovic - aki két gólt is szerzett a máltaiak ellen - klubtársa a dalmát csapatnál, ő korábban a bosnyák Siroki Brijeg, majd a német VfL Wolfsburg gárdáját erősítette.

Mirsad Beslija Belgiumban a Racing Genknél kezdte légiós-pályafutását - következésképpen a magyar kapusedző, Brockhauser István jó ismerőse. 2006. januárjában váltott klubot, a skót élvonalban szereplő Hearts egyesületi rekordot jelentő 850 ezer fontot fizetett érte.


A csatárok közül Sergej Barbarez a leghíresebb, 35 évesen ő a válogatott csapatkapitánya, a legnépszerűbb bosnyák sportoló. Egyszer már lemondta a válogatottságot, de rábeszélték a folytatásra. Lassan másfél évtizede Németországban él, a Hamburger SV színeiben volt a Bundesliga gólkirálya is - az új szezonra a Bayer Leverkusen szerződtette. Máltán ő nyitotta meg a gólok sorát.

A szigeten helyére beállt Vladan Grujic igazi világjáró, futballozott már Szerbiában (CZ), Németországban (Köln), Oroszországban (Alanyija Vlagyikavkaz), most pedig a bolgár Liteksz Lovecs játékosa.

Zvjezdan Misimovic Münchenben született, szerb szülők gyermekeként, de a bosnyák válogatottat választotta, mert a szerb szövetségi kapitánnyal összeveszett. 2002 és 2004 között a Bayern München tagja volt, három mérkőzésen az első csapatban is szerepelt. Mostanság a VfL Bochumot erősíti.

Zlatan Muslimovic 25 éves kora ellenére szinte újonc a válogatottban, mindössze három meccs van mögötte. Banja Lukában született, de a szüleivel Svédországba emigrált, ott nőtt fel, első három klubja svéd volt, köztük a híres IFK Göteborg. 2000 óta Olaszországban él és játszik, az Udinese játékosa, de klubja a mostani idényre kölcsönadta a Parmának.

Máltán nem játszott, de ne feledkezzünk meg a kispadon ülő Elvir Bolicról sem. Harmincöt éves, ő a válogatott szereplési és gólrekordere - nem mellékesen Európa-szerte arról híres, hogy a török Fenerbahce tagjaként lőtt góljával ő szakította meg a Manchester United 40 éve tartó hazai veretlenségét a nemzetközi kupaporondon. Pályafutása nagy részét török klubokban töltötte (Galatasaray, Gaziantepspor, Fenerbahce, Istanbulspor, Genclerbirligi, Malatyaspor, majd újra Istanbulspor), játszott egy idényt Spanyolországban, a Rayo Vallecanóban, mostanság pedig a horvát NK Rijeka játékosa.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...