Bajnoki rekord és 26 év után ferencvárosi gólkirály az élvonalban
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2016. május. 01., 15:49
Bajnoki rekord és 26 év után ferencvárosi gólkirály az élvonalban

A Ferencváros eddig nem látott fölénnyel nyert magyar bajnokságot, és legeredményesebb játékosa egy másik összevetésben is az élen végzett: Böde Dániel volt az OTP Bank Liga 2015-2016-os idényének mesterlövésze.

A Ferencvárosi Torna Club 29. alkalommal vehette át a bajnoki címért járó aranyérmet története során, egyben első alkalommal 2004 óta. A mostani bajnoki elsőség különlegesség abban a tekintetben, hogy soha nem volt még ilyen nagy az aranyérmes csapat fölénye a második helyezettel szemben. Thomas Doll együttese történelmi rekordot jelentő 21 pontos előnnyel zárt a tabella élén, a korábbi csúcsot az MTK tartotta, amely az 1998/99-es idényben 19 ponttal szerzet többet a második helyezettnél.

Nemcsak a tabellán, hanem a góllövők rangsorában is ferencvárosi siker született, Böde Dániel volt az idény mesterlövésze. A gólkirályi cím kapcsán sem kellett izgulni a végjátékban: Böde Dániel 17 találattal végzett az élen a csatárok versengésében, hat góllal megelőzve a második helyen záró Torghelle Sándor-Mbaye Diagne duót. Böde 31 meccsen lépett pályára a bajnokságban, 28-szor kezdőként és háromszor csereként. Akárcsak csapata, a válogatott támadó is az őszi teljesítményével tudta fölényesen megnyerni a gólkirályi címet, ősszel 12-szer vette be az ellenfelek kapuját, míg a tavaszi fordulókban ötször volt eredményes.

A 17 megszerzett találattal nem döntötte meg saját gólrekordját, a 2012-2013-as idényben, vagyis első ferencvárosi évében ugyancsak 17 gólt szerzett, akkor Adamo Coulibaly 18 találattal lett gólkirály. Szinte hihetetlen, de a Ferencváros 1990 óta, vagyis 26 éve nem adott gólkirályt az NB I-nek, akkor Dzurják József végzett az élen, azt megelőzően 1981-ben Nyilasi Tibor lett az élvonal legjobb góllövője (itt meg kell jegyezni, hogy 1996-ban Igor Nicsenko ferencvárosi színekben végzett ugyan az élen a góllövők között, de találatai jelentős részét még a Stadler futballistájaként érte el, s csak az idény közben szerződött a zöld-fehérekhez).

0430_haliftc12|

Visszatérve a Ferencvárosra: a csapat tizenkét éves szünet után ünnepelhet ismét bajnoki címet a legmagasabb osztályban. Ennél hosszabb szünet csak az 1948–1949-es és az 1962–1963-as (14 év), valamint az 1912–1913-as és az 1925–1926-os (13 év) elsőség között volt. Utóbbi esetében hozzáteendő: 1914 és 1916 között nem volt bajnokság.

A mostani keret tagjai közül Gera Zoltán és Leandro de Almeida képezik a hidat, mindketten tagjai volt a Fradi 2004-es bajnokcsapatának is. Leandro a DVSC-vel és a ciprusi Omoniával országos bajnok, az Atlético Paranaensével állami bajnok volt. Más klub tagjaként nyert már korábban magyar bajnoki címet Pintér Ádám (MTK, 2007–2008) és Varga Roland (Győri ETO, 2012–2013) is. Stanislav Šesták korábban Szlovákiában nyert országos bajnoki címeket. Roland Lamah belga bajnok volt az Anderlechttel, Emir Dilaver osztrák az Austriával.

A Ferencváros a története során először nyert bajnoki címet az élvonalban külföldi edző irányításával. Thomas Doll sikere azért is különleges, mert német edző nem nyert még korábban magyar bajnoki címet.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...