A végjátékban harcoltuk ki a döntetlent Izland ellen
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2016. június. 18., 20:00
A végjátékban harcoltuk ki a döntetlent Izland ellen

A magyar válogatott nagyot küzdve 1-1-es döntetlent játszott második Európa-bajnoki mérkőzésén: Izland egy első félidőben értékesített büntetővel szerzett vezetést, de a mérkőzés hajrájában egy öngóllal kiegyenlítettünk, és ezzel nagy lépést tettünk a csoportból való továbbjutás felé.

A magyar válogatott nagyszerűen kezdte az Európa-bajnokságot, 2-0-ra legyőzte az osztrákokat, míg szombati ellenfele, az izlandi együttes 1-1-es döntetlent játszott a portugálokkal. Bernd Storck szövetségi kapitány három helyen változtatott a mieink összeállításán: a bokasérüléssel bajlódó Fiola Attila helyett Juhász Roland játszott a védelemben, de nem a jobb oldalon, hanem középen, és Lang Ádám húzódott ki a szélre. A Gera Zoltán-Nagy Ádám-Kleinheisler László középpályás tengely megmaradt, elöl viszont Dzsudzsák Balázs mellett két új emberünk is volt, Stieber Zoltán és Priskin Tamás.

Az izlandiak nem okoztak meglepetést, azt a védekezésre épülő türelemjátékot láthattuk tőlük, amit a portugálok ellen. Beálltak a saját térfelükre, átadták a kezdeményezést, és bíztak abban, hogy az esetleges hibáinkból indított támadásokból, valamint rögzített szituációknál a kapunk elé ívelt labdákból sikerül helyzeteket kialakítaniuk.

A magyar válogatott ezért jókora labdabirtoklási fölényben töltötte az első félidőt, de nem tudott mit kezdeni az izlandi betonvédelemmel, nem nyíltak területek a támadóink előtt, és távoli lövésekből is csak egy-két ígéretes lehetőségünk volt. A visszafogott támadójáték felhozta az izlandiakat, és bevált a taktikájuk, kivárták, míg hibázunk, és több helyzetet is kialakítottak. Az első kettőt megúsztuk (előbb Király védett nagyot, majd Guzmics blokkolt), de a harmadikat már nem: a 38. percben, egy jobb oldali szöglet után Király kezéből kicsúszott a labda, Kádár Tamás próbált menteni, de megmozdulását (a visszajátszások alapján talán túl szigorúan) szabálytalannak ítélte meg a játékvezető, és tizenegyest ítélt Izlandnak. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan értékesítette, a balra vetődő Király mellett a jobb alsó sarokba lőtt (1-0). A félidő utolsó perceiben már nem tudtunk újítani, izlandi vezetéssel ért véget a játékrész.

Csere nélkül kezdtük a második félidőt, és nemcsak az összeállításunk, de a játék képe sem változott az első játékrészhez képest. Nálunk volt a labda, de a támadózónába érve nem tudtunk mit kezdeni az izlandi védelemmel, a támadóink előtt nem nyíltak területek, kulcspasszaink többsége pedig nem volt kellően pontos ahhoz, hogy helyzetbe kerüljünk, emellett a távoli lövéseink sem okoztak veszélyt a kapura. A 66. percben Stieber Zoltán és Priskin Tamás helyére Böde Dániel és Nikolics Nemanja érkezett, ezzel támadóbb taktikára váltottunk, Dzsudzsák Balázs pedig átment a bal oldalra.

DSC_6289|

A védelmet továbbra sem tudtuk feltörni, de egy-egy beadásunk azért tudott zavart okozni, főképp Halldórsson kapus tűnt bizonytalannak. A hajrához közeledve az izlandiak egyre többet voltak kénytelenek szabálytalankodni, de ígéretes helyről elvégzett szabadrúgásaink (és szögleteink) nem voltak kellően veszélyesek. A 85. percben mindent egy lapra tettünk fel, védő helyére csatár érkezett, Juhász Roland ment le, Szalai Ádám váltotta. Óriási akarattal focizott a csapat, egy pillanatra sem adtuk fel a gólszerzési reményeket, és a 88. percben eredményre vezettek támadásaink, sikerült egyenlítenünk: a jobb oldalon bontottuk meg az ellenfél védelmét, Nikolics Nemanja nagyszerűen tette be a kapu elé a labdát, az érkező Böde Dániel elől Sævarsson nem tudott felszabadítani, a saját kapujába segítette a labdát (1-1)!

A hosszabbítás perceiben az izlandiaknak lett sürgős, elkezdtek - a meccs során először - támadni, és a 94. percben hatalmas lehetőséghez jutottak, 16 méterről végezhettek el szabadrúgást. Ezt szerencsésen megúsztuk, így 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó. A statisztikák alapján legalább az egy pontot megérdemeltük, hiszen 66 százalékban birtokoltuk a labdát, és a legfontosabb mutatók is a mieink fölényét jelezték. Utolsó csoportmérkőzésünket jövő szerdán, Lyonban játsszuk, Portugália ellen.

Izland-Magyarország 1-1 (1-0)
Izland: Halldórsson - Sævarsson, Árnasson, R. Sigurðsson, Skúlason - Guðmundsson, Gunnarsson (Hallfreðsson, 66.), G. Sigurðsson, Bjarnason - Sigþórsson (Gudjohnsen, 84.), Böðvarsson (Finnbogason, 69.)
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Juhász Roland (Szalai Ádám, 85.), Guzmics Richárd, Kádár Tamás - Gera Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán (Nikolics Nemanja, 66.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 66.)
G.: Sigurdsson (11-esből, 39.), ill. Sævarsson (öngól) a 88. percben


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...