Itthon sem tudtunk pontot szerezni a szlovákok ellen
Férfi A-válogatott   |   Mérkőzések   |   2019. szeptember. 09., 22:45
Itthon sem tudtunk pontot szerezni a szlovákok ellen

A szlovák válogatott 2-1-re győzni tudott a Groupama Arénában Európa-bajnoki selejtezőn, ezzel a mieink elveszítették hazai veretlenségüket a sorozatban.

A magyar válogatott a csoport éléről várta a szlovákok elleni hazai összecsapást, eddigi négy Eb-selejtezőjéből hármat megnyert, egyet – éppen a Szlovákia elleni, idegenbeli találkozót – elveszített. Egy újabb hazai sikerrel hatalmas lépést tehetett volna az Európa-bajnoki részvétel felé a magyar csapat, de az biztos volt, hogy bárhogy is alakul az összecsapás, szoros marad a csoportunk. A mieink összecsapása előtt egy meglepetésről érkezett hír: a horvátok 1-1-es döntetlent játszottak az addig pont nélkül álló azeriek otthonában.

A mieink összeállítását tekintve két nagy kérdés volt az elmúlt napokban: Nagy Ádám és Pátkai Máté esetében az orvosi stáb versenyt futott az idővel, a Bristol City középpályását végül sikerült játékra kész állapotba hozni, a fehérváriak játékosát a cserepadra nevezte Marco Rossi szövetségi kapitány. A kapuban Gulácsi Péter állt, előtte a Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás négyes kapott helyet a védősorban, a középpályán Nagy Ádám mellett Kleinheisler László és Szoboszlai Dominik szerepelt, míg a támadósorban Dzsudzsák Balázs, Sallai Roland és Szalai Ádám kapott bizalmat a szövetségi kapitánytól.

A szlovákok két helyen változtattak a pénteki, horvátok elleni kezdőcsapatont: Bozenik került Duda helyére, míg Valjent helyére Satkát jelölte Pavel Hapal szövetségi kapitány.

Az első percekben egyik csapat sem tudott mezőnyfölényt kiharcolni, a szlovákok igyekeztek minél előbb elfojtani a magyar akciókat, és már mélyen a saját térfelünkön megpróbáltak labdákat szerezni. Eleinte okozott némi nehézséget a labdakihozatal, de a védelmünk magabiztosan teljesített, támadásban pedig Sallai, Szoboszlai és Kleinheisler is megvillant egyszer-egyszer. A szlovákok nagyon fegyelmezetten védekeztek, nem engedték komolyabb helyzetbe kerülni támadóinkat. 

Félóra játék után az addig nagyszerűen védekező Lovrencsics Gergő sérülés miatt cserét kért, Bese Barnabás érkezett a helyére, egy perccel később Orbán fejelt a szlovák kapu mellé egy szögletet követően. A félidő utolsó negyedórája inkább a szlovákoké volt, és a 40. percben megszerezték a vezetést is: Hamsík jobb oldali beadását követően Baráth Botondról kifelé perdült a labda, de ott Robert Mak érkezett, aki jobbal, középről a kapu közepébe lőtt (0–1). A félidő végén Hamsik közeli szabadrúgása után a labda elkerülte a kaput, majd még egy távoli magyar szabadrúgás következett, de ebből nem alakult ki lehetőség, egygólos szlovák vezetésnél ért véget az első 45 perc.

Nagyszerűen kezdtük a második félidőt: az 50. percben a Szalai Ádámmal szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt 20 méteres szabadrúgásból Szoboszlai Dominik mesterien tekert a kapu jobb oldalába (1-1).

Sajnos nem sokáig volt egyenlő az állás, az 56. percben Lobotka indult meg a kapu felé, jól passzolt a 16-os vonalánál helyezkedő Brozenikhez, aki levált védőjéről, majd védhetetlenül a bal alsó sarokba lőtt (1-2). Nem sokkal később Szalai Ádám válaszolhatott volna, de egy szép csel után már nem tudta helyezni a lövést, a szlovák kapus magabiztosan védett. A 65. percben Nagy Ádám helyére Pátkai Mátét cserélte be Marco Rossi, majd Dzsudzsák Balázs távoli lövése után centikkel kerülte el a kaput a labda. Dzsudzsák a 66. percben ismét próbálkozott, 17 méteres próbálkozását követően Dubravka a kapu fölé tolta a labdát. 

A folytatásban alábbhagyott a lendületünk, a fáradtság jelei mutatkoztak a játékosokon, és ezzel párhuzamosan nőtt a pontatlanságok száma a pályán. Nem tudtuk nyomás alatt tartani a vendégek kapuját, a szlovákok pedig okosan tartották a térfelünkön a labdákat, sőt helyzetük is volt, a 84. percben például Hamsik lövését kellett szögletre ütnie Gulácsinak a bal kapufánál. Marco Rossi kihasználta utolsó cseréjét is, Kleinheisler László helyére Holender Filip állt be a 85. percben. A 88. percben Sallai Roland cselei után alakult ki lehetőség, de a befejezés nem sikerült.

Az utolsó percekben nem tudtuk megakadályozni a szlovákok labdabirtoklását, nem alakítottunk ki helyzeteket a vendégkapu előtt. A mérkőzés eredménye így a lefújásig nem változott, Szlovákia 2-1-re nyert, és pontszámban beérte a mieinket a csoport tabelláján. Válogatottunk október 10-én Horvátországban lép pályára következő selejtezőjén.

Magyarország-Szlovákia 2019-09-09
2019.09.9. (hétfő)
EURO2020 E selejtezőcsoport
Magyarország HUN
Magyarország
Szlovákia
Szlovákia SVK

Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
6
8
9
20
1
Dúbravka
3
Vavro
5
Šatka
9
Boženík
10
Rusnák
14
Škriniar
16
Hancko
17
Hamšík
19
Kucka
20
Mak
22
Lobotka
Magyarország-Szlovákia 2019-09-09
Szlovákia
Pavel Hapal
Szlovákia
Cserék
Magyarország
Magyarország
2
Lang Ádám
3
Korhut Mihály
11
Németh Krisztián
12
Dibusz Dénes
13
Sigér Dávid
16
Pátkai Máté
64'
68'
68'
75'
87'
91'
17
Varga Roland
18
Nagy Dominik
19
Holman Dávid
21
Bese Barnabás
29'
22
Kovácsik Ádám
23
Holender Filip
84'
Szlovákia
Szlovákia
2
László Bénes
4
Martin Valjent
6
Ján Greguš
84'
7
Lukáš Haraslín
85'
91'
8
Ondrej Duda
11
Matúš Bero
12
Dominik Greif
13
Patrik Hrošovský
15
Róbert Mazáň
18
Pavol Šafranko
21
Michal Ďuriš
76'
87'
23
Marek Rodák


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Rossi: Fiatal csapatunk van, nem egyenletes a fejlődésünk
Rossi: Fiatal csapatunk van, nem egyenletes a fejlődésünk

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem taktikai oka volt az első félidei visszafogott teljesítménynek Litvániában, a második játékrészben ...

Itthon sem tudtunk pontot szerezni a szlovákok ellen
Meccsbeszámoló
Hivatalosak a férfi A-válogatott felkészülési mérkőzései

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem taktikai oka volt az első félidei visszafogott teljesítménynek Litvániában, a második játékrészben ...