Parádés hajrá után Eb-résztvevő a magyar válogatott!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2020. november. 12., 22:52
Parádés hajrá után Eb-résztvevő a magyar válogatott!

A magyar válogatott a 88. percben még vesztésre állt az Izland elleni Eb-pótselejtezőn a Puskás Arénában, de parádés hajrával, Nego Loic és Szoboszlai Dominik góljaival a 92. percre megfordította az állást, és drámai végjátékban kiharcolta az Európa-bajnoki szereplést!

A magyar válogatott a bolgárok elleni, októberi 3-1-es sikerrel egyetlen mérkőzésre került az Európa-bajnoki szerepléstől, az utolsó lépést az előző világbajnokságra és Európa-bajnokságra egyaránt kijutó izlandi együttes ellen kellett megtennie a Puskás Arénában.

A magyar válogatott vegyes előjelekkel készült az összecsapásra: jó jel volt, hogy Marco Rossi a koronavírus-járvány közepette is számíthatott alapembereire, egyedül Kleinheisler Lászlóról kellett lemondania. Nehezítette azonban a mieink helyzetét, hogy a szövetségi kapitány pozitív tesztje miatt nem lehetett jelen a mérkőzésen, hasonlóan ahhoz a közel húszezer szurkolóhoz, akik megváltották a jegyüket a találkozóra, de a járvány erősödése miatt végül nem segíthették a csapatot a helyszínen.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya ezúttal a Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila triónak adott lehetőséget Gulácsi Péter előtt a védelem tengelyében, Fiola Attila és Holender Filippel feladata volt a két szél bejátszása, míg a középpálya közepén Nagy Ádám, Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kapott helyet. A csatársor ezúttal is kéttagú volt, Szalai Ádám és Sallai Roland rohamozta az izlandiak kapuját.

Az izlandi válogatott kezdte aktívabban a mérkőzést, az első helyzetüket a 3. percben jegyezhettük fel, egy szöglet után Gulácsi Péternek kellett védenie. A vendégek nem hagyták, hogy hátulról építsük a támadásainkat, a saját tizenhatosunk előtt letámadták a védőinket, és kontrollálták a meccset, a 11. percben pedig megszerezték a vezetést: Gylfi Sigurdsson 17 méterről, jobbról végezhetett el szabadrúgást, a lövés nem volt erős vagy jól helyezett, de Gulácsi nem tudott hárítani, a vizes labda a kezei között a gólvonal mögé csúszott (0-1).

Kellett néhány perc, mire valamelyest rendeztük a sorokat, és labdát tudtunk birtokolni, az első lövési kísérletünk Holender Filip nevéhez fűződött, de a próbálkozás nem okozott veszélyt. A vendégek előnyük birtokában visszább álltak, nem tartották nyomás alatt a védelmünket, hanem gyors kontrákra rendezkedtek be. A 22. percben egy jobb oldali szöglet után Willi Orbán fejesét kellett védenie az izlandi kapusnak, három perccel később Gulácsi fogta Finnbogasson fejesét. A 29. percben Botka Endrének kellett hatalmasat mentenie a kapunk előtt, ez a jelenet is mutatta, hogy nem fordíthattunk minden energiát a támadásainkra, mert az izlandiak a labdaszerzéseket követő gyors átmeneteikkel állandó veszélyt jelentettek a kapunkra.

A játékrész második felében a magyar válogatott jelentős labdabirtoklási fölényben játszott, míg az izlandiak továbbra is masszívan védekeztek, a megszerzett labdákat pedig igyekeztek minél gyorsabban eljuttatni a kapunk előteréig. Itt is, ott is adódtak lehetőségek, nálunk Szoboszlai Dominik két szabadrúgása okozott veszélyt, az elsőnél a keresztléc fölött hagyta el a labda a pályát, a másodiknál a megpattanó lövést védte Halldórsson kapus. Gulácsi Péternek is volt dolga, a 45. percben például Gylfi Sigurdsson lövését ütötte ki vetődve.

A második félidőt támadó szellemben kezdtük, igyekeztünk nyomás alá helyezni az izlandiakat, az 51. percben Szalai Attila lövésénél pattant szögletre a labda. A labdabirtoklási fölényünk megmaradt, de támadásban nem voltunk annyira pontosak, hogy át tudtuk volna játszani a rutinosan, szervezetten, fegyelmezetten játszó vendégek védelmét. A 60. percben kettőt cseréltünk, Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid állt be. Az idő fogytával egyre nagyobb erőket mozgósítottunk támadásban, de a pontosság még hiányzott az ellenfél kapuja előtt. A 72. percben még több kockázatot kellett vállalnunk: Holendert csatár váltotta, Nikolics Nemanja.

Hiába szorítottuk kapujuk elé az ellenfelet, nem tudtunk áthatolni az izlandi védőfalon, mindig volt olyan vendégjátékos, aki fel tudott szabadítani. Az utolsó cseréink a 84. percben érkeztek, két későbbi kulcsember, Nego Loic és Könyves Norbert jött be Nagy Ádám és Szalai Ádám helyére, de eleinte továbbra is csak beadásokig és szögletekig jutottunk, melyeket követően rendre tisztáztak az izlandiak. A 87. percben a vendégek először alakítottak ki helyzetet a kapunk előtt a második félidőben, ezt kihagyták, egy perc múlva pedig kiegyenlítettünk: Nikolics Nemanjától került némi szerencsével, két izlandi érintésével Nego elé került a labda, ő pedig 5 méterről higgadtan a jobb alsó sarokba helyezett (1-1).



És ezzel még nem volt vége! A ráadásban, a 92. percben egy izlandi helyzetet követően gyors ellentámadást vezettünk, Könyves nagyszerűen vitte el a védőket a labdát saját térfelén felvevő, majd kapura forduló Szoboszlai elől, aki 20 méterről lövésre vállalkozott, a labda pedig a bal kapufáról a kapuba vágódott (2-1)! Az izlandiak az utolsó pillanatokban mindent egy lapra feltéve támadtak, de az eredményen már nem tudtak változtatni, a magyar válogatott 2-1-re nyert, és kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, ahol az Eb-címvédő portugál és vb-címvédő francia válogatottal a Puskás Arénában mérkőzik meg, míg a németekkel Münchenben találkozik!

Magyarország-Izland
2020.11.12. (csütörtök)
EURO2020 Pótselejtező
Magyarország HUN
Magyarország
Izland
Izland ISL

Magyarország
Magyarország
Cosimo Inguscio
4
5
6
8
9
13
15
20
1
Halldórsson
4
Pálsson
6
R. Sigurdsson
7
Gudmundsson
8
B. Bjarnason
10
G. Sigurdsson
11
Finnbogason
14
Árnason
16
Sigurjónsson
17
A. Gunnarsson
18
H. Magnússon
Magyarország-Izland
Izland
Erik Hamrén
Izland
Cserék
Magyarország
Magyarország
2
Lang Ádám
3
Hangya Szilveszter
7
Nego Loic
83'
87'
12
Dibusz Dénes
14
Lovrencsics Gergő
60'
16
Varga Kevin
17
Schäfer András
18
Sigér Dávid
60'
68'
19
Könyves Norbert
83'
21
Bese Barnabás
22
Hegedüs Lajos
23
Nikolics Nemanja
71'
Izland
Izland
2
Birkir Sævarsson
3
Hólmar Eyjólfsson
5
Sverrir Ingason
86'
94'
94'
9
Kolbeinn Sigthórsson
12
Ögmundur Kristinsson
13
Rúnar Rúnarsson
15
Hjörtur Hermannsson
19
Vidar Kjartansson
20
Albert Guðmundsson
72'
21
Arnór Sigurdsson
22
Jón Dadi
72'
23
Ari Skúlason
82'


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.