Keserédes Eb-búcsú Münchenben: négygólos döntetlen a németek ellen
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2021. június. 23., 23:10
Keserédes Eb-búcsú Münchenben: négygólos döntetlen a németek ellen

A magyar válogatott harmadik Európa-bajnoki mérkőzésén is szenzációs játékkal rukkolt elő, egészen a hajráig vezetett a német válogatott ellen Münchenben, de a végén be kellett érnie a 2-2-es döntetlennel, ami a mieink búcsúját és a németek továbbjutását jelentette.

A magyar válogatott a portugáloktól elszenvedett vereség és a franciák elleni 1-1-es döntetlent követően a továbbjutásért léphetett pályára Münchenben az Európa-bajnokság halálcsoportjában a németek ellen. Ez már önmagában hatalmas teljesítménynek számított, még akkor is, ha  győznünk kellett a házigazdák ellen a továbbjutáshoz, és erre a kimenetelre előzetesen csak a legvérmesebb szurkolók mertek volna nagyobb tétben fogadni.

Az eddigi Eb-teljesítményünk azonban joggal tette bizakodóvá játékosainkat és a szurkolókat is, így világklasszis németek ide vagy oda, bizakodva vártuk a találkozót. Marco Rossi nem változtatott a franciák elleni kezdőcsapatán, ezúttal is a Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai Attila - Nego, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Fiola - Sallai, Szalai Ádám összetételű tizenegy futott ki a München Aréna gyepére. A németeknél egy változás volt, Thomas Müller kisebb sérülése nem jött teljesen rendbe, Sané került be a helyére. 

A heves esőben kezdődő mérkőzés első kapura lövése Kimmich nevéhez fűződött, a német szélső közelről, de kiszorított szögből kanalazta kapura a labdát, Gulácsi a rövid saroknál védett. A mieink nem játszottak alárendelt szerepet, két perc múlva szögletet végezhettünk el, a 11. percben egy kontratámadás végén Sallai kapott labdát a jobb oldalon, hajszálpontosan ívelt a tizenhatoson belülre érkező Szalai Ádám elé, aki 8 méterről, előrevetődve a bal alsó sarokba fejelt (0-1)! A németek a gól után jelentős labdabirtoklási fölényben játszottak, de ezúttal is hatékonyan védekeztünk, a a hazaiak nehezen találtak megjátszható üres területeket, ezért elsősorban szélről érkező beadásokkal operáltak.

A 21. percben egy jobb oldali szöglet után Hummels fejelt a keresztlécre, majd mielőtt felszabadíthattunk volna, Ginter közeli lövését követően Gulácsi kapta le a labdát. A következő percekben szerencsére nem kellett ennyire meleg pillanatokat átélnünk, a hazaiak némileg tanácstalanul adogattak a fegyelmezetten záró magyar fal előtt. Az eső viszont jobban szakadt, és a felhőszakadás valamelyest a pályát is megviselte a félidő végére.

Ahogy a franciák ellen ebből már adtunk ízelítőt, a labdaszerzéseinkből sikerült kontrákat vezetnünk, a 38. percben Schäfer fejezett be egy távoli lövéssel egy akciót (a labda a kapu fölött hagyta el a pályát), egy perc múlva pedig Sallai távoli próbálkozását követően Neuernek kellett védenie. A németek a szünetig nem tudtak újítani, volt pár veszélyes beívelésük, de a magyar védelem hatékonyan takarított a kapu előtt. Az első félidőt 70 százalékos labdabirtoklási fölényben játszotta le a német csapat, de a kaput eltaláló lövések számában 2-2 volt az állás 45 perc után.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, és a játék képe sem változott sokat, a németek nehezen boldogultak a térfelünkön, a mieink továbbra is fegyelmezetten futballozva védekeztek, a hazaiak az első tíz percben egyszer tudtak kapura lőni, az 52. percben Havertz próbálkozásánál kellett védenie Gulácsinak. Az 58. percben a németek cseréltek először: Goretzka állt be Gündogan helyére, nem sokkal később szögletből adódott lehetőség előttünk, de a németek felszabadítottak. A 62. percben Sallai tekert kapura egy bal oldali szabadrúgásból, a labda a jobb felső saroknál a kapufáról vágódott ki.  

A hazaiak igyekeztek növelni a kapunkra gyakorolt nyomást, Botka Endre első félidei sárga lapja után Szalai Ádám és Fiola Attila is kapott figyelmeztetést, majd a 66. percben egyenlítettek a németek: egy kapu elé ívelt szabadrúgásra rosszul jött ki Gulácsi, Hummels elfejelte a labdát, Havertz pedig közelről az üres kapuba bólintott (1-1). Nem sokáig örülhettek a németek, a középkezdés után azonnal visszavettük az előnyt: egy előreívelt labdát Szalai Ádám szerzett meg, nagyszerűen ívelt a kapura törő Schäfer András elé, aki a kifutó Neuer mellett 14 méterről az üresen maradt kapuba fejelt (1-2)!

A gyors gólváltás után a németek két további cserével frissítettek, majd a 74. percben mi is változtattunk, Schön Szabolcs állt be Sallai Roland helyére. A mieink a folytatásban is rendkívül szervezetten és lelkesen futballoztak, a németek nem bízhattak abban, hogy területek nyílnak előttük, így továbbra is a kapunk elé ívelt labdákkal próbáltak helyzetbe kerülni, de a 80. percig nem sikerült komolyabb helyzetet kialakítaniuk, majd a 81. percben Kroos szabadult meg őrzőjétől, és az ötös jobb sarkától kevéssel a bal kapufa mellé lőtt. A 82. percben újabb támadócsere következett nálunk, Varga Kevin érkezett Szalai Ádám helyére, ezzel egy időben a németek az ötödik cseréjüket is kihasználták. A 84. percben másodszor is egyenlítettek a németek, egy bal oldali beadás utáni lövést még blokkoltunk, Goretzka 12 méteres ismétlését azonban nem tudtuk hatástalanítani (2-2). 

A gól után kockázatot kellett vállalnunk, Marco Rossi az utolsó percekre Fiola helyére Nikolics Nemanját, Kleinheisler helyére Lovrencsics Gergőt küldte a pályára. A németek azonnal komótosabb focira váltottak, és elkezdtek játszani az idővel. A négy perces hosszabbítás végéig nem született újabb gól, a magyar válogatott taktikus játékkal, hősies teljesítménnyel ismét pontot szerzett a világ egyik legjobb csapata ellen, de a továbbjutásnak a németek örülhettek, nekünk pedig maradt a csoport negyedik helye. A mieink emelt fővel búcsúznak az Európa-bajnokságtól, amelyen a világ legjobbjai közül három válogatottnak is méltó ellenfele volt, rengeteg örömet és emlékezetes pillanatot szerzett minden magyar szurkolónak.

A csoportunk másik mai mérkőzésén a portugálok 2-2-es döntetlent játszottak a franciákkal a Puskás Arénában, így a franciák jutottak tovább az első helyen, a németek másodikként, míg a portugálok harmadikként kerültek a nyolcaddöntőbe.

2020 - Európa-bajnokság A csoport
EURO2020
A csoport
M GY D V RG KG P
Franciaország FRA 3 1 2 0 4 3 5
Németország GER 3 1 1 1 6 5 4
Portugália POR 3 1 1 1 7 6 4
Magyarország HUN 3 0 2 1 3 6 2

Németország-Magyarország 20210623
2021.06.23. (szerda)
EURO2020 A csoport
Németország GER
Németország
Magyarország
Magyarország HUN

Németország
Németország
Joachim Löw
1
Neuer
2
Rüdiger
4
Ginter
5
Hummels
6
Kimmich
7
Havertz
8
Kroos
10
Gnabry
19
Sané
20
Gosens
21
Gündoğan
4
5
6
7
8
9
13
20
21
Németország-Magyarország 20210623
Magyarország
Marco Rossi
Magyarország
Cserék
Németország
Németország
3
Marcel Halstenberg
9
Kevin Volland
81'
11
Timo Werner
66'
12
Bernd Leno
14
Jamal Musiala
81'
15
Niklas Süle
17
Florian Neuhaus
18
Leon Goretzka
57'
83'
22
Kevin Trapp
23
Emre Can
24
Robin Koch
25
Thomas Müller
66'
Magyarország
Magyarország
2
Lang Ádám
3
Kecskés Ákos
11
Holender Filip
12
Dibusz Dénes
14
Lovrencsics Gergő
87'
17
Varga Roland
18
Sigér Dávid
19
Varga Kevin
81'
22
Bogdán Ádám
23
Nikolics Nemanja
87'
24
Schön Szabolcs
74'
26
Bolla Bendegúz

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Egy újonc és számos visszatérő a válogatott Törökország és Koszovó elleni keretében
Egy újonc és számos visszatérő a válogatott Törökország és Koszovó elleni keretében

Marco Rossi szövetségi kapitány 25 játékost hívott meg a férfi A-válogatott idei első keretébe. A Hertha BSC védője, Dárdai Márton először lesz ...

Nemzetek Ligája: a hollandokkal, a németekkel és a bosnyákokkal játszunk ősszel
Meccsbeszámoló
Nincs sérült a férfi A-válogatott keretében

Marco Rossi szövetségi kapitány 25 játékost hívott meg a férfi A-válogatott idei első keretébe. A Hertha BSC védője, Dárdai Márton először lesz ...