Bravúr a javából: Legyőztük a vb-ezüstérmest!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2019. március. 24., 20:23
Bravúr a javából: Legyőztük a vb-ezüstérmest!

Férfi A-válogatottunk nagyszerű teljesítményt nyújtva, 0–1-ről fordítva 2–1-re legyőzte a vb-ezüstérmes horvátokat Eb-selejtezőn, a Groupama Arénában.

A két csapat ellentétes előjelekkel várta a mérkőzést, a horvátok ugyanis hazai győzelemmel (2–1 Azerbajdzsán ellen), a mieink idegenbeli vereséggel (0–2 Szlovákiában) kezdték az Eb-selejtező sorozatot. Marco Rossi szövetségi kapitány több helyen is megváltoztatta kezdőcsapatát a három nappal korábbi, nagyszombati tizenegyhez képest: bekerült Baráth Botond, Pátkai Máté, Szoboszlai Dominik, Nagy Dominik és Dzsudzsák Balázs is. Változtattunk a taktikai felálláson is, ezúttal négy védővel álltunk fel (Kádár Tamás szerepelt a bal oldalon, Lovrencsics Gergő a jobbon, a tengelyt a Baráth és Willi Orbán alkotta), előttük játszott Dzsudzsák, Nagy Ádám, Pátkai, Nagy Dominik, kicsit feljebb tolva Szoboszlai Dominik, míg az ék pozíciójában Szalai Ádám lépett pályára.

A horvát válogatottban hét játékos volt ott a kezdőcsapatban a 2018-as világbajnoki döntőt játszó együttesből (Lovren, Vida, Modric, Brozovic, Rakitic, Rebic, Perisic), vagyis nem túlzás kijelenteni, hogy a világ egyik legerősebb csapata volt a mieink ellenfele.

A találkozó előtt a két ország labdarúgó-szövetségének vezetője, Davor Suker és dr. Csányi Sándor köszöntötte a századik válogatott mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázst, aki a két csapat legutóbbi, 2016-os mérkőzésén (1–1) a magyar gólt szerezte.

A meccs első helyzete a horvátok előtt adódott, de ezt két magyar lehetőség követte, előbb Szalai Ádám lábáról lopták le a labdát a kapu előtt, majd Lovrencsics Gergő lövését ütötte szögletre a vendégek kapusa, Lovre Kalinic. A 13. percben megszerezték a vezetést a horvátok, egy védelmi hibát követően Rebic maradt üresen a kapunk előtt, és az elé kerülő labdát közelről a hálóba lőtte (0–1).

A gól után visszább vettek a vendégek, igyekeztek tartani a labdát, és ezt sokáig meglehetősen hatékonyan tették, kevés lehetőségünk volt a támadásépítésre. Nem játszottunk azonban alárendelt szerepet, és az utolsó negyedórára felpörögtünk támadásban, sőt a 34. percben megszereztük az egyenlítő gólt: egy jobb oldali akció során Dzsudzsák adott pazar labdát a védővonal mögé befutó Szalainak, aki egy védő szorításában a jobbösszekötő helyéről, 7 méterről a hálóba lőtt, Kalinic kapus beleért ugyan a labdába, de nem tudott hárítani (1–1).

A hajrá is a magyar válogatotté volt, aktívabbak voltunk, és további lehetőségeket alakítottunk ki. Egy bal oldali támadás végén Nagy Dominiknek ráléptek az Achillesére, hosszú ápolás után hordágyon vitték le a pályáról, Varga Roland állt a helyére. A szünet előtti másodpercekben Dzsudzsák lőtt ígéretes szögből, szabadrúgásból kapura, de Kalinic védett.

A fordulás után a horvátok magukhoz ragadták a kezdeményezést, az első percekben fölényben futballoztak, de gyorsan reagáltunk erre, és kiegyenlítetté tettük a játékot. Szervezettek voltunk, minden játékosunk kivette a részét a védekezésből, és az ellentámadásainkban is volt veszély. A horvátok előtt nem adódtak komolyabb lehetőségek, hiába birtokolták többet a labdát, miközben érezni lehetett, hogy a magyar válogatottban benne lehet egy második gól.

Így jutottunk el a 76. percig, amikor Dzsudzsák jobb oldali szöglete után Pátkai fejese felpattant egy védőről, az ismétlést viszont már nem tudták blokkolni a vendégek, a Vidi középpályása a hálóba továbbított (2–1)! Megzavarta a kapott gól a horvátokat, néhány perccel később Kalmár Zsolt lábában volt a harmadik találatunk, de a vendégeknek nagy szerencséjük volt, elakadt a védőikben a labda.

Az utolsó 10 percet nagy fölényben töltötte a térfelünkön a horvát csapat, de fegyelmezetten, nagy odaadással játszottunk, nem engedtünk területet klasszisaiknak, védekezésben mindent beleadott az összes játékosunk a pályán. Az ötperces hosszabbítás végéig a horvátok nyomtak ugyan, de nem tudtak komoly helyzetet kialakítani, a magyar válogatott 2–1-re megnyerte a meccset!

A csoport másik mérkőzésén a walesiek 1–0-ra legyőzték Szlovákiát, így két forduló után négy csapat is három ponttal áll a tabellán. Folytatás júniusban, Azerbajdzsánban, majd a walesiek ellen itthon.

Magyarország-Horvátország 2019-03-24
2019.03.24. (vasárnap)
EURO2020 E selejtezőcsoport
Magyarország HUN
Magyarország
Horvátország
Horvátország CRO

Magyarország
Magyarország
Marco Rossi
6
8
9
16
18
3
Barišić
4
Perišić
6
Lovren
7
Rakitić
9
Kramarić
10
Modrić
11
Brozović
12
Kalinić
16
Jedvaj
18
Rebić
21
Vida
Magyarország-Horvátország 2019-03-24
Horvátország
Zlatko Dalic
Horvátország
Cserék
Magyarország
Magyarország
3
Korhut Mihály
5
Vinícius Paulo
10
Kovács István
11
Németh Krisztián
12
Dibusz Dénes
13
Kalmár Zsolt
64'
83'
15
Gazdag Dániel
17
Varga Roland
39'
19
Balogh Norbert
21
Bese Barnabás
84'
22
Kovácsik Ádám
23
Holender Filip
Horvátország
Horvátország
1
Dominik Livaković
2
Josip Brekalo
66'
5
Duje Ćaleta-Car
8
Mateo Kovačić
13
Nikola Vlašić
14
Filip Bradarić
15
Mario Pašalić
17
Marko Rog
19
Milan Badelj
20
Bruno Petković
76'
80'
22
Marin Leovac
29'
23
Simon Sluga


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.