Megvannak a női válogatott vb-selejtezős ellenfelei
Női A-válogatott   |   Archívum   |   2013. április. 16., 14:48
Megvannak a női válogatott vb-selejtezős ellenfelei

Kedden délután, Nyonban, az UEFA székhelyén kisorsolták a női világbajnokság európai selejtező csoportjait.

Az UEFA elkészítette ma Nyonban a 2015-ben Kanadában rendezendő Női Labdarúgó Világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak sorsolását.

Rekordszámú, 46 csapat nevezte női válogatottját a világbajnoki selejtezőkre. Az indulók közül nyolc válogatott kényszerült előselejtezőre, közülük négy – Albánia, Feröer-szigetek, Málta és Montenegró – került a 42 csapatos főtáblára.

Az erősorrend alapján az UEFA hat „kalapot” alakított ki, ahogyan ez szokás, valamennyi kalapból egy-egy kerül a különböző selejtező csoportokba. Magyarország a negyedik „kalapba” került, azaz három, magasabbra rangsorolt válogatott ellen kell a lányoknak minél jobban szerepelnie.

A Karen Espelund, az UEFA Női Futball Bizottságának elnöke, az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja, valamint Gianni Infantino főtitkár által celebrált sorsoláson először a gyengébb csapatok kerültek fel a táblára – ekkor még csak találgattuk, melyik páros mellett látnánk legszívesebben a Hungary feliratot. Esélyes a Málta-Izrael, valamint a Kazahsztán-Bulgária páros volt, így nem lehetünk elégedetlenek azzal, hogy Vágó Attila csapata az utóbbi duó mellé, a 7. csoportba került.

A harmadik kalapból Ausztriát kaptuk ellenfélül, ez sem rossz, az osztrákok hasonló játékerejű csapatok társaságában voltak. Izgulni való igazából a második legerősebb kalap sorsolása előtt volt, bízva abban, hogy sikerül elkerülni az oroszokat, hollandokat, spanyolokat. Karen Espelund Finnországot húzta a magyar csoportba, nem panaszkodhatunk, ez nem rossz, annak ellenére, hogy a finn csapat is ott lesz a nyári svédországi Európa-bajnokságon.

Egyetlen kiadó hely maradt még a 7. csoportban, erre Franciaország került. Talán az olaszoknak, vagy a dánoknak jobban örültünk volna, de nincs ok a kesergésre: összességében jó sorsolást kapott a női válogatott.

A 2013. szeptember 20-a és 2014. szeptember 17-e között lejátszandó – csapatonként 10-10 – selejtező-mérkőzés után, a hét csoportgyőztes automatikusan kvalifikálja magát a kanadai tornára. A négy legjobb csoportmásodik (csak az első, a harmadik, a negyedik és az ötödik helyezett elleni eredmény számít) is tovább játszhat a nyolcadik európai helyért, de közülük csak egy jut el Kanadába, a huszonnégy csapatos nagydöntőbe.

- Jól alakult számunkra a sorsolás, mert az első és a második kalapból is elkerültük azokat az ellenfeleket, amelyek játéka a legkevésbé fekszik nekünk - mondta Vágó Attila, a válogatott szakvezetője. - A franciák stílusa sokkal kedvezőbb, mint az északi csapatoké, és a finneknél is kaphattunk volna erősebb riválist. Az osztrákok hozzánk hasonló játékerőt képviselnek, előző kapitányságom alatt egyszer mi, egyszer ők nyertek. A bolgárok és a kazahok ellen kötelező a győzelem, jelenleg minden szempontból előttünk járunk. Az időpont egyeztetés során sikerült a számunkra legjobb programot kialakítani, ugyanis fontosnak tartom a jó kezdést, ami lendületet adhat a folytatásra, és miután az első négy meccsünket itthon játsszuk le, erre nagyon jó esélyünk van. Annak is örülök, hogy csak októberben kezdjük el a sorozatot, mert addigra felépülnek a sérültjeink, és a keret fiataljai pályára léphetnek a szeptemberi U19-es Eb-selejtezőn és az A-válogatott vb-selejtezőjén is.

A vb-selejtező programja:

10.26. Magyarország-Ausztria
10.31. Magyarország-Bulgária
11.23. Magyarország-Kazahsztán

2014:

04.05. Magyarország-Finnország
04.10. Finnország-Magyarország
05.07. Franciaország-Magyarország
06.14. Kazahsztán-Magyarország
08.20. Magyarország-Franciaország
09.13. Ausztria-Magyarország
09.17. Bulgária-Magyarország


Világbajnoki selejtező, az F csoport beosztása:

Franciaország
Finnország
Ausztria
Magyarország
Bulgária
Kazahsztán


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben
Női válogatott: az Eb-ezüstérmest fogadjuk szeptemberben

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...

Eb-diadalra tör válogatottunk csoportellenfele
Meccsbeszámoló
Női A-válogatott: Felmérőn a kerettagok, Skócia a következő ellenfél

A dán válogatott a második helyen zárta a női labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-2-es vereséget szenvedett a házigazda hollandoktól ...