Svájc érvényre juttatta a papírformát - vereség Bázelben

  • 2017-10-07 23:43:59 |

A magyar válogatott nem tudott bravúrt elérni a vb-selejtező csoportunkat továbbra is hibátlan teljesítménnyel vezető svájci csapat ellen: a házigazdák 5-2-re megnyerték a bázeli vb-selejtezőt.

Miközben a nyolc selejtezőjéből nyolcat nyerő svájciak számára a csoportelsőség a tét októberi vb-selejtezőin, addig a magyar válogatott úgy utazott el Bázelbe, hogy továbbjutási esélye már nem volt a csoportból. Ez nem jelentette azt, hogy tét nélküli volt számunkra a meccs, a válogatott játékosai motiváltan, a pontszerzés reményében készültek a találkozóra. 

Bernd Storck a védelemben a várakozásoknak megfelelően a Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály összetételben küldte pályára a védelmet, három védekező típusú belső középpályást küldött pályára, Nagy Ádám, Elek Ákos és Pátkai Máté személyében. A támadószekcióban Dzsudzsák Balázsra és Szalai Ádámra sem számíthatott a szövetségi kapitány, a középpálya előtt három gyors játékos kapott helyet, Varga Roland, Lovrencsics Gergő és az A-válogatottban most debütáló Ugrai Roland. A csapatkapitányi karszalagot Kádár Tamás kapta meg. 

Az első szögletet a magyar válogatott végezhette el az 1. percben, de az első kapura tartó lövés a svájciak támadója, Shaqiri nevéhez fűződött. A magyar válogatott nem adta fel a támadások esélyét, a debütáló Ugrai Rolandak több jó megmozdulása is volt a hazai kapu előterében, miközben nem adta fel a szervezett védekezést sem a csapat. 

A svájciak többet támadtak, de ekkor még semmi sem utalt arra, hogy vezetést szereznek, a 18. percben, egy ártalmatlannak tűnő szituációt követően mégis gólt lőttek: Gulácsi Péter rosszul vette át a labdát egy hazaadás után, majd elcsúszott a nedves füvön, Xhaka ott termett és az üres kapuba passzolt (1-0). A váratlan gólt megzavarta a csapatot, és közvetlenül a középkezdés után egy labdavesztés után megcsúsztunk védekezésben, a balösszekötő helyéről, 16 méterről Frei lőhetett kapura, a labda megpattant a blokkolni próbáló Bese lábán, és védhetetlenül a bal felső sarokba vágódott (2-0). 

DSC_8736

A szerencse a folytatásban sem pártolt a mieink mellé: a 30. percben Bese Barnabás megsérült, hordágyon kellett levinni a pályáról, így rövid ideig emberhátrányban játszottunk, ez idő alatt Shaqiri lövését követően kellett nagyot védenie Gulácsinak. Bese helyére Lang Ádámot küldte be Bernd Storck szövetségi kapitány. 

A svájciak kétgólos előnyben is veszélyesebbek voltak, a 39. percben Safarovic rontott nagy ziccerben. A 42. percben megszületett a harmadik hazai gól, a svájciak egymás után két párharcot nyertek meg a tizenhatosunk előtt, így került Zuber elé a labda, aki a balösszekötő helyéről a bal alsó sarokba helyezett (3-0), kialakítva a félidei állást. 

Rosszul kezdődött a második félidő: a 48. percben Zuber 25 méteres lövésébe csak beleütni tudott Gulácsi Péter, a labda kapusunk kezéről a gólvonal mögé pattant (4-0). A svájciak felszabadultan, nagy kedvvel, a mieink görcsösen játszottak, mégis sikerült szépítenünk, egy bal oldali szöglet után Kádár Tamás fejesét még bravúrral védte Sommer, de Guzmics félfordulatból leadott 8 méteres lövésénél nem háríthatott, a labda a kapu bal oldalában között ki (4-1). A gólunk után kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, kevesebb veszélyes svájci akció futott a pályán, de a labdabirtoklási fölény továbbra is a házigazdáké volt. A 69. percben utolsó cserelehetőségünket is kihasználtunk, Sallai Roland érkezett Varga Roland helyére. A 76. percben éppen Sallai tette középre a labdát bal oldalról, az alapvonal közeléből, de az érkező Lovrencsics nagy helyzetben a kapus kezébe fejelte a labdát. 

A hajrához közeledve elsősorban a svájciak cseréi voltak aktívak, Embolo és Zakaria is többször helyzetbe került a kapunk előtt, de végül a jobbhátvédjük szerzett gólt, a 83. percben Lichsteiner bombázott kapásból a kapu jobb oldalába a jobbösszekötő helyéről, 5-1-re alakítva az eredményt. Nem sokkal később sikerült válaszolni erre a találatra: a 89. percben Nagy Ádám éles szögből, a jobb oldalról bombázott kapura, Sommer kiütötte a labdát, de csak Ugrai Rolandig, aki felugrott és a kapu bal oldalába fejelt, így első válogatott meccsén gólt szerzett (5-2). Ezzel alakult ki a végeredmény, a mieink kedden, a sorozat utolsó mérkőzésén, a Groupama Arénában a lettekkel 0-0-ás döntetlent játszó Feröer-szigetek ellen lépnek pályára a csoport harmadik helyéért. 

Svájc-Magyarország 5-2 (3-0)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – G.Xhaka, Frei (Zakaria, 73.) – Zuber, Freuler, Shaqiri – Seferovic (Embolo, 63.)
Magyarország: Gulácsi Péter - Bese Barnabás (Lang Ádám, 32.), Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Elek Ákos (Márkvárt Dávid, 56.), Pátkai Máté - Varga Roland (Sallai Roland, 68.), Nagy Ádám, Lovrencsics Gergő - Ugrai Roland
Gólszerzők: Xhaka (18.), Frei (20.), Zuber (42., 49.), illetve Guzmics (54.), Lichtsteiner (83.), Ugrai (89.)

"B" csoport

Csapat M Gy D V RG KG GA P
  • Portugália
10 9 0 1 32 4 28 27
  • Svájc
10 9 0 1 23 7 16 27
  • Magyarország
10 4 1 5 14 14 0 13
  • Feröer-szigetek
10 2 3 5 4 16 -11 9
  • Lettország
10 2 1 7 7 18 -11 7
  • Andorra
10 1 1 8 2 23 -21 4

További mérkőzések

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top