Régi átkot törhet meg a magyar válogatott

  • 2017-09-03 12:18:21 |

A portugál válogatott igazi mumusa a magyarnak: eddig még soha nem sikerült legyőzni. Az eddigi tizenkét „kísérletből” a sikerhez legközelebb a tavalyi Európa-bajnokságon, Lyonban jártunk.

Az első, az 1926-os 3:3-as mérkőzés utólag került a hivatalos meccsek közé, ez az egyetlen, amelyet karácsony napjain játszottunk. Portóban a portugálokkal játszott… Indokolt a három pont, mert tulajdonképpen nem is a válogatott, hanem a Sabaria és a Hungária vegyese. A portugálok mindig is hivatalos országok közötti mérkőzésnek tartották a mérkőzést, így 74 évvel később, 2000-ben a magyar szövetség is annak ismerte el. A magyar csapat összeállítása a következő volt a mérkőzésen: Weinhardt – Nagy, Mándi – Pesovnik, Kléber, Nádler – Braun, Molnár, Holzbauer, Orth, Jeny. A kapus, a jobbhátvéd, a jobbfedezet és a középcsatár képviselte a szombathelyi csapatot, a többiek a fővárosit. Holzbauer és Braun góljával az első félidőben kétgólos vezetést szerzett a magyar csapat, amely fölényben is játszott. A portugálok a fordulás után tizenegyesből szépítettek, majd pár perccel később a Weinhardt hibájából ki is egyenlítettek. Később a vezetést is megszerezték, szerencsére a hajrában Holzbauer második gólja legalább 3:3-ra kozmetikázta az eredményt. A túralevél alapján a magyar csapatból Holzbauer, Molnár, Kléber, Pesovnik és Mándi nyújtott jó, Weinhardt és Braun gyenge teljesítményt. A többiek (Nagy, Orth, Nádler és Jeny) közepes formát mutattak.

1933. január 29-én ugyancsak a profi válogatott játszott, utolag hivatalossá emelt mérkőzésen. Nádas Ödönnek számolja a statisztika a mérkőzést a szövetségi kapitányok közül a meccset, de valójában dr. Máriássy Lajos, a profik kapitánya irányított. A Szabó – Szemere, Bíró – Barátky, Sárosi, Magyar – Markos, Cseh, Turay, Teleki, Titkos (Déri) gárda játszott, tulajdonképpen nem is rosszul. az első negyedórában szinte csak a spanyol játékvezetőn múlt, hogy nem szereztünk kétgólos vezetést. A második félidőben egyetlen hiba, illetve Artur Pinga fejes gólja elég volt a vereséghez. 1:0-ra nyertek Lisszabonban a portugálok.

1938. január kilencedikén a Ferencváros ászai nélkül, az utazástól elgyötörten, súlyos vereséget szenvedett a magyar válogatott a portugáloktól. Tartalékos összeállításban utazott a túrára a magyar csapat, ma már nehezen elképzelhető, de a Ferencváros játékosai például klubjukkal túráztak, ezért nem tarthattak a többiekkel. A három játékossal megerősített Újpest-Hungária vegyes az elutazás előtt 3:0-ra megverte a bukaresti Venust, nem volt a társaság rossz formában. Lisszabonban ellenben semmi sem sikerült. A Szabó – Miklósi, Bíró – Gyarmati, Turay, Dudás – Sas, Vincze, Kállai, Zsengellér, Titkos tizenegy, amelybe aztán beállt Szűcs és Szendrődi, sima, 4:0-s vereséget szenvedett. Szabó „Tóni” világviszonylatban is a kor egyik legjobb kapusa volt, de a szakadó esőben, a csúszós pályán nagyon nem ment neki. Az első negyedóra végén kapott két hárítható gólt Espirito Santótól és Cruztól, aztán a másodikban még kettőt, Soeirótól és a duplázó Cruztól. A magyar válogatottból talán csak Bíró Sándor és a második félidőre Turayt és Kállait váltó Szűcs, Szendrődi kettős játszott elfogadhatóan. „Megsemmisítő vereséget szenvedtünk, nem bírtunk a lendületes latin futballal” – írta a Nemzeti Sport.

Utána egészen 1956 júniusáig nem találkozott a két csapat, akkor az Aranycsapat belga-francia-portugál portyára indult. Lisszabonban előbb a portugál válogatottal, majd a főváros válogatottjával mérkőzött. A FIFA-kongresszus idején tartott hivatalos A-válogatott-mérkőzésen az Ilku – Buzánszky, Teleki, Lantos – Bozsik, Palotás –Budai II, Kocsis, Machos (Berendy), Puskás, Fenyvesi összeállításban játszott a magyar legénység. A később a Guttmann Béla Benficájában két BEK-et nyerő José Águas szerezte meg a vezető gólt az első félidő utolsó percében, de Kocsis Sándor és Lantos Mihály góljával a válogatott fordított a második elején. Nem tudott ellenben nyerni, mert Manuel Vasques a 65. percben kiegyenlített (2:2). Ez a találkozó volt Sebes Gusztáv szövetségi kapitányi pályafutásának utolsó mérkőzése, a 69. találkozó. Guszti bácsi mérlegét rontotta ugyan 1956 tavaszának botladozása, de így is a magyar futballtörténelem legsikeresebb szövetségi kapitánya mind a megnyert titulusokat, mind – a legalább tíz meccsen dirigálókat figyelembe véve – a százalékos teljesítményt tekintve. Öt nappal később Budapest válogatottja Puskás két és Kocsis egy góljával megverte a portugál főváros kombináltját, a mérkőzés után a tekintélyes A Bola megállapította: „Puskásnak remek bal lába van”.

Az első tétmérkőzés az 1966-os világbajnokság csoporttalálkozója volt. José Augusto a 3. percben megszerezte a vezetést, ezt Bene Ferenc a 60. percben még kiegyenlítette. De a portugál szélső a 67. percben is szerzett egy gólt, amit aztán az utolsó pillanatokban a hórihorgas center, José Torres is megtoldott eggyel, így alakult ki a végeredmény. Balszerencsés mérkőzés volt, a bemelegítésnél megsérült Szentmihályi Antal – akinek korábban számos szép győzelmet köszönhetett a csapat – ezúttal kétszer is hibázott. Ezeken ment el a meccs, mert különben a magyar csapat semmivel sem maradt el tudásban ellenfelénél. Baróti Lajos egyébként a még leginkább az akkori Inter védekezési formációjára hasonlító, 1-4-2-3-as felállást választotta, Mátrai Sándor előtt a Káposzta Benő, Mészöly Kálmán, Sipos Ferenc, Sóvári Kálmán négyes játszott. A fedezetkettőst Nagy István és Rákosi Gyula alkotta, elöl pedig három világklasszis, Bene Ferenc, Albert Flórián és Farkas János támadott. Az újpesti csatár nemcsak ezen a mérkőzésen, hanem a torna minden magyar meccsén szerzett gólt. Hasonló bravúrra rajta kívül világbajnokságon csak dr. Sárosi György volt képes a magyar csatárok közül, 1938-ban.

1983-ban Coimbrában gól nélküli döntetlenre végzett Mészöly Kálmán csapata a portugálokkal. csalódást keltett itthon az eredmény, noha a 15 hónappal később Eb-elődöntőt játszó házigazdáknál olyan kiválóságok játszottak, mint Humberto Coelho, Carlos Manuel, Pacheco, az ifjú Chalana, valamint a két csatár, Nené és Fernando Gomes. A Katzirz – Martos, Kocsis I., Garaba, Tóth J. – Hannich, Nyilasi, Póczik, Varga J. (Hajszán) – Kiss L. (Törőcsik), Pölöskei összeállítású együttesben elsősorban a védelem remekelt. A pécsi kapus, a néhány nappal később a 30. születésnapját ünneplő Katzirz Béla például egyenesen lenyűgözte a portugálokat: az idény végén, nyáron a lisszaboni Sporting szerződtette.

1998. szeptember 6-án, a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőinek kezdetén a portugál válogatott 3-1-re nyert Bicskei Bertalan abban az esztendőben még veretlen válogatottja ellen. A portugálok azonban más nagyságrendet képviseltek, Figóval, Rui Costával, Sá Pintóval. (Paulo Sousa nem játszott.) Ötvenezer néző előtt sokáig pislákolt a remény, főleg, hogy Horváth Ferenc góljával a 32. perctől vezetett a Király – Fehér Cs. (Korsós Gy.), Lakos, Hrutka, Mátyus – Lisztes (Dárdai), Halmai, Illés – Dombi (Kovács Z.), Horváth F., Hamar összeállítású magyar csapat. A második félidőben aztán Sá Pinto két, Rui Costa egy gólt szerzett, s ezzel elszállt a bravúros kezdés reménye. Ez volt az első alkalom, hogy a portugál A-válogatott Budapesten játszott.

1999. október kilencedikén Lisszabonban 3-0-s vereséget szenvedett a válogatott az újabb Európa-bajnoki selejtezőn. Bicskei Bertalan a Király – Korsós Gy., Lakos, Dragóner, Mátyus – Lendvai, Halmai, Pisont (Dárdai) – Sowunmi (Kovács Z.), Egressy – Horváth F. (Herczeg) együttest játszatta. A remények bő negyedóra alatt szertefoszlottak, előbb Rui Costa, majd João Pinto szerzett gólt. A Vítor Baía – Secretário (Abel Xavier), Jorge Costa, Paulo Madeira, Dimas – Paulo Sousa – Figo, Rui Costa (Paulo Bento), Sergio Conceição – Pauleta, João Pinto (Sá Pinto.) összeállítású portugál alakulat túl erős volt, Abel Xavier révén a második félidőben, Pauleta kiállítása után is tudta növelni az előnyét.

2009 szeptemberében még kifejezetten jól állt a magyar válogatott, még volt esélye a pótselejtező elérésére is. Aztán a svédek elleni hazai vereség gyengítette a pozíciót, a portugálok elleni pedig végleg elűzte a szép álmokat. „Európa braziljai” ellen egy brazilból lett portugál, Pepe gólja döntött a vendégek javára. (Ráadásul a gólpasszt is egy brazil születésű, Deco adta.) A Babos – Bodnár, Juhász, Gyepes, Halmosi – Vadócz, Tóth B., Dárdai – Dzsudzsák, Huszti – Torghelle tizenegy kezdett, majd a 65. percben Erwin Koeman Huszti és Dárdai helyére Hajnalt és Priskint küldte a pályára. A hajrában Tóth Balázs helyére Buzsáky Ákos állt. Az 1-0-s vereséggel szinte minden remény elszállt a továbbjutásra. 1983 óta ez az egyetlen mérkőzésünk a portugálok ellen, amelyen sikerült három kapott gól alatt maradni.

Bő egy hónappal később a magyar és a portugál együttes a svédek veresége miatt, lehetőséget kapott a második hely megszerzésére a vb-selejtező-sorozatban. A magyar válogatott a Babos – Bodnár, Gyepes, Juhász, Vanczák – Vadócz (Priskin), Tóth – Huszti (Buzsáky), Gera, Dzsudzsák (Varga J.) – Torghelle összeállításban játszott. A portugáloknál, Cristiano Ronaldóval az élen, minden sztár pályára lépett, az eltiltott Pepe kivételével. A 18. percben megszerezte a vezetést a hazai válogatott: Simão vágta a hálóba a labdát. A 26. percben Cristiano Ronaldo cserét kért, korábbi manchesteri klubtársa, Nani állt a helyére. Erwin Koeman kapitány fontosabbnak tartotta, hogy egy súlyos vereség elkerülésére játsszon, mintsem gólra. A 74. percben Pedro Mendes labdáját Liedson közelről a kapura fejelte. Babos hihetetlen reflexszel belekapott a labdába, de csak a gólvonalon túlról tudta kihúzni. Hat perccel később Gyepes Gábor hibája után Duda beemelte a labdát a tizenhatoson belülre, a Vanczák mögött helyezkedő Simão pedig óriási gólt lőtt a rövid sarokba.

A franciaországi Európa-bajnokságon, 2016. június 22-én, Lyonban a Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera, Elek – Dzsudzsák, Pintér, Lovrencsics – Szalai összeállítású tizenegy hallgatta a Himnuszt és a magyar tábor velőtrázó biztatását. A tizenkilencedik percben, Gera Zoltán miután két portugál, Cristiano Ronaldo, majd Nani is kijjebb fejelte az ötösükre beívelt labdát, a tizenhatoson kívülről, pazar lövéssel vette be Rui Patricio kapujának bal alsó sarkát. Harminchét évesen és 62 naposan szerezte meg az első gólját egy nagy tornán, nála – fogalmazzunk úgy: – érettebben csak az osztrák Ivica Vastic lőtt Eb-gólt, még 2008-ban. A magyar válogatott színeiben ez volt a huszonötödik gólja, mindössze egy, az utóbbi negyven évben debütált játékos előzi meg az örökrangsorban, Kiprich József. A portugálok hirtelen nagy bajba kerültek, mert a vereség a kiesésüket jelentette volna. Rákapcsoltak, a korábbinál gyorsabban futballoztak. A 42. percben Nani nagyon szép lövéssel váltotta gólra Cristiano Ronaldo átadását. Bernd Storck a második félidőre, minden bizonnyal egy újabb sárgától is óvva, lecserélte a magyar gólszerzőt, Bese Barnabás is debütláhatott az Eb-n. Alig két perc telt el a játékrészből, amikor Dzsudzsák Balázs lövése, egy védőn irányt változtatva, utat talált a portugál kapuba. Megint vezettünk! Cristiano Ronaldo nem sokkal később João Mário beadása után bravúros mozdulattal, sarokkal egyenlített, de még erre is volt Dzsudzsák Balázsnak újabb válasza. A legdrágább magyar játékos gólpárbajt vívott a legdrágább portugállal… Egyik hetes a másik hetessel… Cristiano Ronaldo szinte toporzékolt, üvöltött, azt látva. hogy Balázs újabb kísérlete is megpattan valakin, aztán a hálóban köt ki. Szalai Ádám már a második, a kapuhoz közeli szabadrúgást harcolta ki néhány percen belül, a végeredmény pedig ugyanaz lett. Igaz, itt Balázs előbb belelőtte a sorfalba a labdát, ám visszaszerezte, s másodszorra a hálóba küldte. Megint úgy, hogy az kis gellert kapott, ezúttal Nani lábán. Magyar futballista, nagy tornán, 1982 óta nem szerzett 90 perc alatt két gólt. Európai ellenféllel szemben 1964-ben, a bronzmeccsen, Novák Dezső duplázott.

De még nem volt vége, a portugálok az életben maradásért játszottak. Cristiano Ronaldo a 62. percben a kapuba fejelte Quaresma labdáját, ezzel mindkét csapat továbbjutásra állt. Azt követően is, hogy Elek Ákos lövése után a kapufáról jött ki a labda. (Közben pályára lépett Németh Krisztián és Stieber Zoltán, két szélső is.) Szinte az utolsó pillanatig úgy festett, hogy a csoportgyőztes magyar válogatott mögött a portugáloké lesz a második hely, az izlandiaké pedig a harmadik. Ám utóbbiak a 94. percben szerzett góljukkal megverték az osztrákokat, s megelőzték a portugálokat.

A két válogatott legutóbb idén március 25-én, Lisszabonban találkozott. Az Európa-bajnok portugál válogatott végig jobban játszott, s az azóta az AC Milanhoz szerződött André Silva egy, valamint Cristiano Ronaldo két góljával 3-0-ra győzött. Bernd Storck együttesében Gulácsi Péter, Bese Barnabás, Kádár Tamás, Vinícius Paulo, Lang Ádám, Korhut Mihály, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Gyurcsó Ádám, Szalai Ádám, valamint csereként Lovrencsics Gergő, Kalmár Zsolt és Pintér Ádám játszott, közülük heten kerülhetnek be vasárnap is a csapatba. A portugáloknál Rui Patrício, Cérdic, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro, João Mário, João Moutinho, William Carvalho, André Gomes, Pizzi, Ricardo Quaresma, André Silva, Bernardo Silva és Cristiano Ronaldo játszott.

"B" csoport

Csapat M Gy D V RG KG GA P
  • Portugália
10 9 0 1 32 4 28 27
  • Svájc
10 9 0 1 23 7 16 27
  • Magyarország
10 4 1 5 14 14 0 13
  • Feröer-szigetek
10 2 3 5 4 16 -11 9
  • Lettország
10 2 1 7 7 18 -11 7
  • Andorra
10 1 1 8 2 23 -21 4

További mérkőzések

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top