Magyar-portugál történelem: három-háromtól három-háromig

  • 2017-03-23 11:00:27 |

A portugál válogatott igazi mumusa a magyarnak: eddig még soha nem sikerült legyőzni. Az eddigi tizenegy „kísérletből” a sikerhez legközelebb éppen legutóbb, Lyonban jártunk.

Az első, az 1926-os 3:3-as mérkőzés utólag került a hivatalos meccsek közé, ez az egyetlen, amelyet karácsony napjain játszottunk. Portóban a portugálokkal játszott a… Indokolt a három pont, mert tulajdonképpen nem is a válogatott, hanem a Sabaria és a Hungária vegyese. A portugálok mindig is hivatalos országok közötti mérkőzésnek tartották a találkozót, így 74 évvel később, 2000-ben a magyar szövetség is annak ismerte el. A magyar csapat összeállítása a következő volt a mérkőzésen: Weinhardt – Nagy, Mándi – Pesovnik, Kléber, Nádler – Braun, Molnár, Holzbauer, Orth, Jeny. A kapus, a jobbhátvéd, a jobbfedezet és a középcsatár képviselte a szombathelyi csapatot, a többiek a fővárosit. Holzbauer és Braun góljával az első félidőben kétgólos vezetést szerzett a magyar csapat, amely fölényben is játszott. A portugálok a fordulás után tizenegyesből szépítettek, majd pár perccel később a Weinhardt hibájából ki is egyenlítettek. Később a vezetést is megszerezték, szerencsére a hajrában Holzbauer második gólja legalább 3:3-ra kozmetikázta az eredményt. A túralevél alapján a magyar csapatból Holzbauer, Molnár, Kléber, Pesovnik és Mándi nyújtott jó, Weinhardt és Braun gyenge teljesítményt. A többiek (Nagy, Orth, Nádler és Jeny) közepes formát mutattak.

1933. január 29-én ugyancsak a profi válogatott játszott, utólag hivatalossá emelt mérkőzésen. Nádas Ödönnek számolja a statisztika a mérkőzést a szövetségi kapitányok közül a meccset, de valójában dr. Máriássy Lajos, a profik kapitánya irányított. A Szabó – Szemere, Bíró – Barátky, Sárosi, Magyar – Markos, Cseh, Turay, Teleki, Titkos (Déri) gárda játszott, tulajdonképpen nem is rosszul. az első negyedórában szinte csak a spanyol játékvezetőn múlt, hogy nem szereztünk kétgólos vezetést. A második félidőben egyetlen hiba, illetve Artur Pinga fejes gólja elég volt a vereséghez.

1938. január január kilencedikén a Ferencváros ászai nélkül, az utazástól elgyötörten, súlyos vereséget szenvedett a magyar válogatott a portugáloktól. Tartalékos összeállításban utazott a túrára a magyar csapat, ma már nehezen elképzelhető, de a Ferencváros játékosai például klubjukkal túráztak, ezért nem tarthattak a többiekkel. A három játékossal megerősített Újpest-Hungária vegyes az elutazás előtt 3:0-ra megverte a bukaresti Venust, nem volt a társaság rossz formában. Lisszabonban ellenben semmi sem sikerült. A Szabó – Miklósi, Bíró – Gyarmati, Turay, Dudás – Sas, Vincze, Kállai, Zsengellér, Titkos tizenegy, amelybe aztán beállt Szűcs és Szendrődi, sima, 4:0-s vereséget szenvedett. Szabó „Tóni” világviszonylatban is a kor egyik legjobb kapusa volt, de a szakadó esőben, a csúszós pályán nagyon nem ment neki. Az első negyedóra végén kapott két hárítható gólt Espirito Santótól és Cruztól, aztán a másodikban még kettőt, Soeirótól és a duplázó Cruztól. A magyar válogatottból talán csak Bíró Sándor és a második félidőre Turayt és Kállait váltó Szűcs, Szendrődi kettős játszott elfogadhatóan. „Megsemmisítő vereséget szenvedtünk, nem bírtunk a lendületes latin futballal” – írta a Nemzeti Sport.

Egészen 1956 júniusáig nem találkozott a két csapat, akkor az Aranycsapat belga-francia-portugál portyára indult. Lisszabonban előbb a portugál válogatottal, majd a főváros válogatottjával mérkőzött. A FIFA-kongresszus idején tartott hivatalos A-válogatott-mérkőzésen az Ilku – Buzánszky, Teleki, Lantos – Bozsik, Palotás –Budai II, Kocsis, Machos (Berendy), Puskás, Fenyvesi összeállításban játszott a magyar legénység. A később a Guttmann Béla Benficájában két BEK-et nyerő José Águas szerezte meg a vezető gólt az első félidő utolsó percében, de Kocsis Sándor és Lantos Mihály góljával a válogatott fordított a második elején. Nem tudott ellenben nyerni, mert Manuel Vasques a 65. percben kiegyenlített (2:2). Ez a találkozó volt Sebes Gusztáv szövetségi kapitányi pályafutásának utolsó mérkőzése, a 69. találkozó. Guszti bácsi mérlegét rontotta ugyan 1956 tavaszának botladozása, de így is a magyar futballtörténelem legsikeresebb szövetségi kapitánya mind a megnyert titulusokat, mind – a legalább tíz meccsen dirigálókat figyelembe véve – a százalékos teljesítményt tekintve. Öt nappal később Budapest válogatottja Puskás két és Kocsis egy góljával megverte a portugál főváros kombináltját, a mérkőzés után a tekintélyes A Bola megállapította: „Puskásnak remek bal lába van”.

Az első tétmérkőzés az 1966-os világbajnokság csoporttalálkozója volt. José Augusto a 3. percben megszerezte a vezetést, ezt Bene Ferenc a 60. percben még kiegyenlítette. De a portugál szélső a 67. percben is szerzett egy gólt, amit aztán az utolsó pillanatokban a hórihorgas center, José Torres is megtoldott eggyel, így alakult ki a végeredmény. Balszerencsés mérkőzés volt, a bemelegítésnél megsérült Szentmihályi Antal – akinek korábban számos szép győzelmet köszönhetett a csapat – ezúttal kétszer is hibázott. Ezeken ment el a meccs, mert különben a magyar csapat semmivel sem maradt el tudásban ellenfelénél. Baróti Lajos egyébként a még leginkább az akkori Inter védekezési formációjára hasonlító, 1-4-2-3-as felállást választotta, Mátrai Sándor előtt a Káposzta Benő, Mészöly Kálmán, Sipos Ferenc, Sóvári Kálmán négyes játszott. A fedezetkettőst Nagy István és Rákosi Gyula alkotta, elöl pedig három világklasszis, Bene Ferenc, Albert Flórián és Farkas János támadott. Az újpesti csatár nemcsak ezen a mérkőzésen, hanem a torna minden magyar meccsén szerzett gólt. Hasonló bravúrra rajta kívül csak Sárosi György doktor volt képes, 1938-ban.

 1983-ban Coimbrában gól nélküli döntetlenre végzett Mészöly Kálmán csapata a portugálokkal. csalódást keltett itthon az eredmény, noha a 15 hónappal később Eb-elődöntőt játszó házigazdáknál olyan kiválóságok játszottak, mint Humberto Coelho, Carlos Manuel, Pacheco, az ifjú Chalana, valamint a két csatár, Nené és Fernando Gomes. A Katzirz – Martos, Kocsis I., Garaba, Tóth J. – Hannich, Nyilasi, Póczik, Varga J. (Hajszán) – Kiss L. (Törőcsik), Pölöskei összeállítású együttesben elsősorban a védelem remekelt. A pécsi kapus, a néhány nappal később a 30. születésnapját ünneplő Katzirz Béla például egyenesen lenyűgözte a portugálokat: az idény végén, nyáron a lisszaboni Sporting szerződtette.

1998. szeptember 6-án, a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőinek kezdetén a portugál válogatott 3-1-re nyert Bicskei Bertalan abban az esztendőben még veretlen válogatottja ellen. A portugálok azonban más nagyságrendet képviseltek, Figóval, Rui Costával, Sá Pintóval. (Paulo Sousa nem játszott.) Ötvenezer néző előtt sokáig pislákolt a remény, főleg, hogy Horváth Ferenc góljával a 32. perctől vezetett a Király – Fehér Cs. (Korsós Gy.), Lakos, Hrutka, Mátyus – Lisztes (Dárdai), Halmai, Illés – Dombi (Kovács Z.), Horváth F., Hamar összeállítású magyar csapat. A második félidőben aztán Sá Pinto két, Rui Costa egy gólt szerzett, s ezzel elszállt a bravúros kezdés reménye. Ez volt az első alkalom, hogy a portugál A-válogatott Budapesten játszott.

1999. október kilencedikén Lisszabonban 3-0-s vereséget szenvedett a válogatott az újabb Európa-bajnoki selejtezőn. Bicskei Bertalan a Király – Korsós Gy., Lakos, Dragóner, Mátyus – Lendvai, Halmai, Pisont (Dárdai) – Sowunmi (Kovács Z.), Egressy – Horváth F. (Herczeg) együttest játszatta. A remények bő negyedóra alatt szertefoszlottak, előbb Rui Costa, majd João Pinto szerzett gólt. A Vítor Baía – Secretário (Abel Xavier), Jorge Costa, Paulo Madeira, Dimas – Paulo Sousa – Figo, Rui Costa (Paulo Bento), Sergio Conceição – Pauleta, João Pinto (Sá Pinto.) összeállítású portugál alakulat túl erős volt, Abel Xavier révén a második félidőben, Pauleta kiállítása után is tudta növelni az előnyét.

2009 szeptemberében még kifejezetten jól állt a magyar válogatott, még volt esélye a vb-pótselejtező elérésére is. Aztán a svédek elleni hazai vereség gyengítette a pozíciót, a portugálok elleni pedig végleg elűzte a szép álmokat. „Európa braziljai” ellen egy brazilból lett portugál, Pepe gólja döntött a vendégek javára. (Ráadásul a gólpasszt is egy brazil születésű, Deco adta.) A Babos – Bodnár, Juhász, Gyepes, Halmosi – Vadócz, Tóth B., Dárdai – Dzsudzsák, Huszti – Torghelle tizenegy kezdett, majd a 65. percben Erwin Koeman Huszti és Dárdai helyére Hajnalt és Priskint küldte a pályára. A hajrában Tóth Balázs helyére Buzsáky Ákos állt. Az 1-0-s vereséggel szinte minden remény elszállt a továbbjutásra.  

Bő egy hónappal később a magyar és a portugál együttes a svédek veresége miatt, lehetőséget kapott a második hely megszerzésére a vb-selejtező-sorozatban. A magyar válogatott a Babos – Bodnár, Gyepes, Juhász, Vanczák – Vadócz (Priskin), Tóth – Huszti (Buzsáky), Gera, Dzsudzsák (Varga J.) – Torghelle összeállításban játszott. A portugáloknál, Cristiano Ronaldóval az élen, minden sztár pályára lépett, az eltiltott Pepe kivételével. A 18. percben megszerezte a vezetést a hazai válogatott: Simão vágta a hálóba a labdát. A 26. percben Cristiano Ronaldo cserét kért, korábbi manchesteri klubtársa, Nani állt a helyére. Erwin Koeman kapitány fontosabbnak tartotta, hogy egy súlyos vereség elkerülésére játsszon, mintsem gólra. A 74. percben Pedro Mendes labdáját Liedson közelről a kapura fejelte. Babos hihetetlen reflexszel belekapott a labdába, de csak a gólvonalon túlról tudta kihúzni. Hat perccel később Gyepes hibája után Duda beemelte a labdát a tizenhatoson belülre, a Vanczák mögött helyezkedő Simão pedig óriási gólt lőtt a rövid sarokba.

Tavaly június 22-én, Lyonban a Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera, Elek – Dzsudzsák, Pintér, Lovrencsics – Szalai összeállítású tizenegy hallgatta a Himnuszt és a magyar tábor velőtrázó biztatását. A tizenkilencedik percben, Gera Zoltán miután két portugál, Cristiano Ronaldo, majd Nani is kijjebb fejelte az ötösükre beívelt labdát, a tizenhatoson kívülről, pazar lövéssel vette be Rui Patricio kapujának bal alsó sarkát. Harminchét évesen és 62 naposan szerezte meg az első gólját egy nagy tornán, nála – fogalmazzunk úgy: – érettebben csak az osztrák Ivica Vastic lőtt Eb-gólt, még 2008-ban. A magyar válogatott színeiben ez volt a huszonötödik gólja, mindössze egy, az utóbbi negyven évben debütált játékos előzi meg az örökrangsorban, Kiprich József. A portugálok hirtelen nagy bajba kerültek, mert a vereség a kiesésüket jelentette volna. Rákapcsoltak, a korábbinál gyorsabban futballoztak. A 42. percben Nani nagyon szép lövéssel váltotta gólra Cristiano Ronaldo átadását. Bernd Storck a második félidőre, minden bizonnyal egy újabb sárgától is óvva, lecserélte a magyar gólszerzőt, Bese Barnabás is debütálhatott az Eb-n. Alig két perc telt el a játékrészből, amikor Dzsudzsák Balázs lövése, egy védőn irányt változtatva, utat talált a portugál kapuba. Megint vezettünk! Cristiano Ronaldo nem sokkal később João Mário beadása után bravúros mozdulattal, sarokkal egyenlített, de még erre is volt Dzsudzsák Balázsnak újabb válasza. A legdrágább magyar játékos gólpárbajt vívott a legdrágább portugállal… Egyik hetes a másik hetessel… Cristiano Ronaldo szinte toporzékolt, üvöltött, azt látva. hogy Balázs újabb kísérlete is megpattan valakin, aztán a hálóban köt ki. Szalai Ádám már a második, a kapuhoz közeli szabadrúgást harcolta ki néhány percen belül, a végeredmény pedig ugyanaz lett. Igaz, itt Balázs előbb belelőtte a sorfalba a labdát, ám visszaszerezte, s másodszorra a hálóba küldte. Megint úgy, hogy az kis gellert kapott, ezúttal Nani lábán. Magyar futballista, nagy tornán, 1982 óta nem szerzett 90 perc alatt két gólt. Európai ellenféllel szemben 1964-ben, a bronzmeccsen, Novák Dezső duplázott.

De még nem volt vége, a portugálok az életben maradásért játszottak. Cristiano Ronaldo a 62. percben a kapuba fejelte Quaresma labdáját, ezzel mindkét csapat továbbjutásra állt. Azt követően is, hogy Elek Ákos lövése után a kapufáról jött ki a labda. (Közben pályára lépett Németh Krisztián és Stieber Zoltán, két szélső is.) Szinte az utolsó pillanatig úgy festett, hogy a csoportgyőztes magyar válogatott mögött a portugáloké lesz a második hely, az izlandiaké pedig a harmadik. Ám utóbbiak a 94. percben szerzett góljukkal megverték az osztrákokat, s megelőzték a portugálokat.

"B" csoport

Csapat M Gy D V RG KG GA P
  • Portugália
10 9 0 1 32 4 28 27
  • Svájc
10 9 0 1 23 7 16 27
  • Magyarország
10 4 1 5 14 14 0 13
  • Feröer-szigetek
10 2 3 5 4 16 -11 9
  • Lettország
10 2 1 7 7 18 -11 7
  • Andorra
10 1 1 8 2 23 -21 4

További mérkőzések

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top