Stade Vélodrome

  • 2016.04.28. |

  • Admin

A magyar válogatott a marseille-i Stade Vélodrome-ban játssza második mérkőzését a 2016-os Európa-bajnokságon: június 18-án Izland lesz az ellenfél a Földközi-tenger partvidékének egyik leghíresebb, legnagyobb kikötővárosában, amely egyben a Provence-Alpes-Côte d’Azur régió és Bouches-du-Rhône megye székhelye. Bourdeaux-ból 640 kilométert kell autóznia annak, aki követi a válogatottat a csoportmérkőzéseken. Marseille lakosainak száma meghaladja a 800 ezer főt, az agglomerációval együtt a másfél milliót. Területe már a kr. e. VI. században lakott volt, Massaliát a phókiaiak alapították. Kalandos történelme során többször cserélt gazdát, a nagy francia forradalom idején csatlakozott a föderalista felkeléshez. Marseille sokat profitált az ország gyarmati politikájából, jelentőségét, hatását ez nagyban erősítette. A mai város legszebb-leghíresebb látnivalója az Öreg Kikötő (Vieux Port), a Notre Dame de la Garde bazilika, a Vieille-Charité vagy a Panier negyed, de akinek több ideje van, ne sajnálja az energiát egy kis halászfalu megnézésre, vagy a piacok bebarangolására sem. Itt található a Monte Cristo grófjából ismert If vára, amelyet a Szent Miklós-erőd és a Szent János-erőd védenek. A városban több mint 200 hotel, fogadó és egyéb szálláshely várja az Európa-bajnokság szurkolóit.

A HELYI KONYHA: Aki helyi ízekre vágyik, biztosan megkóstolja majd a bouillabaisse nevű hallevest, de különleges ínyencség a les pieds et paquets (birkaaprólék boros szószban), vagy a bárkaformára készített édes sütemény, a navette. Érdemes megkóstolni az ezerféleképpen elkészített halétkeket, sőt, a tenger gyümölcseit.

A STADION: Az 1937-ben megnyitott, s azóta, persze, többször átépített Stade Vélodrome 67 000 férőhelyesre bővült a 2016-os Eb színhelyéről született döntés után megkezdett és 2014-ben befejeződött átépítés során. Immár az UEFA Elite kategóriájába tartozik. A 2016-os Európa-bajnokságon hat mérkőzést rendeznek majd Marseille-ben, ahogyan az 1998-as Mondialon, most is játszik majd ott a francia válogatott (az albánok ellen) és az angol csapat (az oroszok ellen). A harmadik találkozó lesz a magyar–izlandi, azt követi az ukrán–lengyel, illetve egy negyed- és egy elődöntő. A marseille-i Stade Vélodrome lesz az első stadion, amelyben három Eb-elődöntőt is rendeztek, hiszen 1960-ban és 1984-ben is ott játszották az egyik, a döntőbe jutásért kiírt meccset.

A NAGY TORNÁK: A 2016-os Eb lesz Marseille, illetve a Stade Vélodrome ötödik nagy tornája. Színhelyéül szolgált az 1938-as és az 1998-as világbajnokságnak (a magyar ezüsttel zárt tornán a világbajnok olaszok mindkét marseille-i meccsen játszottak), valamint az 1960-as és az 1984-es Eb-nek. Olyan legendás mérkőzéseket rendeztek itt, mint az 1938-as olasz–brazil, az 1984-es francia–portugál, vagy az 1998-as holland–argentin és holland–brazil. 1969 decemberében a Stade Vélodrome-ban veszítette el a magyar válogatott a csehszlovákok elleni pótselejtezőt, amely miatt nem vehetett részt az első mexikói világbajnokságon.

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top