Stade de Lyon

  • 2016.04.28. |

  • Admin

A magyar válogatott Lyonban, a Stade des Lumières-ben fejezi be a csoportküzdelmeket az Eb-n, június 22-én, Portugália ellen. Lyon Franciaország középkeleti részén fekszik, a Rhône és a Saone összefolyásánál, az ország harmadik legnagyobb városa, távolsága Párizstól 460 kilométer, Marseille-től, a második csoportmeccsünk színhelyétől 340 kilométer. A félmilliós (de agglomerációval együtt már több mint kétmilliós) város pénzügyi, kereskedelmi központ, a II. világháború idején itt volt a francia ellenállás központja. Az ott járó turisták számára ennél sokkal érdekesebb, hogy a 2000 éves város kulturális centrum, az UNESCO világörökség része, amely két római amfiteátrummal is rendelkezik, óvárosa Európa egyik legnagyobb reneszánsz városrésze. Lyon a textilgyártás centruma, egyben a múzeumok városa, különösen figyelemre méltó a szépművészeti, a várostörténeti, valamint a makett-, az autó- és a báb-, sőt a szövetmúzeum, hogy csak néhányat említsünk. A látogatóknak kihagyhatatlan látványosságot kínál az óváros, a reneszánszkori Vieux Lyon, vagy akár ennek „ellentéte” a modern Cité International. A városban járó futballszurkolóknak érdemes felkeresnie a lyoni nevezetességeket, mint amilyen a Bellecour tér, a Kitchener híd, a Vieux Lyon, a Notre Dame de Fourviere bazilika, a Loyasse temető, a Place des Terreaux, a Square Jussieu, a Wilson híd, a Childebert és a Romain Rolland rakpart.

A HELYI KONYHA: Frenetikus, a franciák (és a turisták) szerint Lyon az ország gasztronómiájának egyik fellegvára. Kihagyhatatlan a piac, ahol kóstolni is ildomos, a merészebbeknek, például osztrigát, vagy a környékre még jellemzőbb házi véres hurkát birsalmával és krumplipürével. A magyar gyomornak való a tablier de sapeur, ami lehet, hogy úgy fest, mint egy rántott szelet, de valójában rántott pacal! A magyar gasztronómiai blogok megemlítik, hogy kisütés előtt a pacalszeleteket két napig marinálják mustárral, fehérborral. Aki arrafelé jár, ne hagyja ki a quenelle de brochet-t a csukagaluskát, ami halas tésztaféleség. A gasztronómiai fővároshoz méltóan sok étterem várja a turistákat, több mint 2500 ételt kínáló vendéglátóipari-egység található Lyonban, emellett a város büszkélkedhet Európa negyedik legtöbb Michelin-csillagos éttermével (14 darabbal) Párizs, London és Brüsszel után.

A STADION: Lyon új stadiont kap a tornára, a lisszaboni szuperarénához hasonlóan Fény Stadionnak (ebben az esetben: Stade des Lumières) hívják, egyelőre még nincsen készen, 2016 elején adják át. Az Olympique Lyon nagy sikerei idején a klubelnök, Jean-Michel Aulas kezdeményezte a beruházást, de az ötletet csak nehezen követte megvalósítás. Végül 2012-ben kezdték az építkezést, amelynek összköltségét 350-450 millió euróra becsülik. Június 13-án rangadóval, az olasz és a belga csapat mérkőzésével kezdődik majd Eb-programja, de ott rendezik az ukrán–északír, a román–albán, majd a magyar–portugál mérkőzést, valamint egy nyolcad- és egy elődöntőt. A stadion egyébként 59 000 férőhelyes.

A NAGY TORNÁK. Lyon is rutinos rendező, játszottak a városban az 1984-es Eb-n és az 1998-as vb-n is mérkőzéseket a Stade Gerland-ban, amely még néhány hétig a város első számú stadionja. A 84-es kontinenstornán két meccs jutott a városnak, a dánok előbb megverték ott a jugoszlávokat (5-0), majd tizenegyesekkel kikaptak a spanyolok elleni elődöntőben. A Mondialon hat találkozónak adott otthont, játszott ott a későbbi világbajnok francia együttes (éppen a dánok ellen), de talán még nagyobb felhajtás övezte néhány nappal korábban a politikai szempontból pikáns, s extrán kiemelt kockázatúnak minősített Egyesült Államok–Irán meccset. A lyoni Stade Gerland-ban született a torna egyik meglepetése, az újonc horvátok a negyeddöntőben 3-0-ra kiütöttek az akkori Eb-címvédő német csapatot.

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top