Stade de Bordeaux

  • 2016.04.28. |

  • Admin

A magyar labdarúgó-válogatott június 14-én, Bordeaux-ban játssza első mérkőzését a 2016-os Európa-bajnokságon, a Noveau Stade de Bordeaux-ban Ausztria lesz az ellenfél. A világ borfővárosa Franciaország dél-nyugati részén, Gironde megyében található, valamivel kevesebb mint 250 ezer lakosa van. Érdekesség, hogy ez nagyjából megegyezik a 140-150 évvel ezelőtti adatokkal. Francia beceneve Csipkerózsika, de az egykori álmos kisváros ma már népszerű turistacélpont, egyetemek otthona, pezsgő kulturális és éjszaki élettel. Kelták alapították, majd a Római Birodalom része lett, háromszáz éven keresztül angol kézen volt, ezért a legkevésbé franciás az ország összes városa közül. Látnivaló bőven van Bordeaux-ban, a Szent Mihály-torony például Dél-Franciaország legmagasabb építménye, 109 méteres magasságával. A cours Victor Hugo elején áll az 1755-ben épült Burgundiai-kapu. A Szent András-katedrálist még román stílusban kezdték építeni, később az észak-franciaországi gótika jegyében folytatták. Külön áll a katedrális harangtornya: tour Pey-Berlandnak hívják, az érsek neve után, aki 1440 és 1446 között emeltette. A Hold Kikötője városrészt az UNESCO világörökség része. A város nevét mindezek mellett elsősorban borai tették nevezetessé világszerte.

A HELYI KONYHA: Természetesen a helyi borok mellett érdemes megkóstolni az aquitaniai, bordeaux-i ételspecialitásokat is. Ilyenek a kacsahúsból készült különlegességek (különlegesen finomak a kacsazúzából készültek!), a piperade (valójában paradicsommal és zöldpaprikával feltunigolt tojásrántotta), vagy a gascogne-i pastis (tésztaféle, de nem édes!), és a helyi canelé, ami viszont az, kívül ropogós és édes, belül krémes.

A STADION: A Bordeauux-Lacban található Noveau Stade de Bordeaux-t 2013-ban kezdték építeni, 2015. május 18-án adták át. Ott rendezték múlt szeptemberben a Franciaország–Szerbia válogatott mérkőzést, befogadóképessége 43 000 fő. Az Európa-bajnokságon június 11-én ott rendezik a Wales–Szlovákia találkozót, majd három nappal később a Magyarország–Ausztria meccset. További összecsapások: Belgium–Írország (június 18.), Horvátország–Spanyolország (június 21.) és egy negyeddöntő (július 2.). Az új stadion egyben a Girondins Bordeaux otthona.

A NAGY TORNÁK. A város a Franciaországban rendezett futballvilágbajnokságok állandó helyszíne. Az 1938-as Mondialon két mérkőzést rendeztek az akkor még Stade Councilnak, később Parc Lescure-nek, majd az utóbbi években Stade Jacques Chaban-Delmas-nak nevezett arénában. Ötven évvel később hat meccs jutott Bordeaux-ba. Mind közül a leghíresebb az 1938-as Brazília–Csehszlovákia negyeddöntő, amely „Bordeaux-i bunyó” néven vonult be a futballtörténelembe, Hertzka Pál, a magyar játékvezető három játékost is kiállított.

Főszponzoraink
Szponzoraink
Top